Politika i gospodarstvo

JU Izvor Ploče dobila 3.4 mil. kuna iz EU fondova

„Izvor Ploče“, javna ustanova za komunalne djelatnosti, s partnerom Gradom Ploče, dobila je 3,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekt „Priprema projektno – studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za sufinanciranje od strane EU za aglomeraciju Ploče“.

Sredstva su osigurana u okviru Operativnog programa „Zaštita okoliša“, a EU će ih doznačiti putem Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrijednost projekta je oko četiri milijuna kuna, s tim da bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 3,4 milijuna kuna ili 85 posto ukupne investicije, dok će preostalih 15 posto, ili gotovo 600 tisuća kuna, osigurati Grad Ploče. JU „Izvor“ je nositelj projekta, a Grad Ploče partner jer su tako postavljeni uvjeti natječaja. Zbog činjenice da Ploče spada u kategoriju manjih gradova, koji su obvezni riješiti problem odvodnje do 2023. godine, sukladno potpisanome sporazumu RH i EU, u startu je predloženi projekt imao nizak indeks bodovanja, ali su u konačnici sredstva ipak osigurana.

Kamen temeljac za izgradnju kanalizacije

„Ne krijemo zadovoljstvo, jer je ovim projektom postavljen kamen temeljac za izgradnju kanalizacije u Pločama. Dobivenim sredstvima osigurat ćemo projektnu dokumentaciju, kojom ćemo se dalje kandidirati na natječajima strukturnih i kohezijskih fondova za izgradnju kanalizacijskoga sustava na području aglomeracije Ploče. S obzirom na tešku gospodarsku situaciju, kada su ograničena sredstva iz gradskoga proračuna, posebno me veseli što smo uspjeli realizirati ovaj projekt kao rezultat našega znanja i politike ulaganja i doškolovanja naših kadrova. Tako, nakon postavljanja nadzorno – upravljačkog sustava na vodocrpilištu Klokun, vrijednog pet milijuna kuna, nastavljamo kontinuitet velikih projekata koje financiramo većinom iz bespovratnih sredstava EU. Ovo je još jedan korak prema krajnjem cilju, konačnom rješenju jednog od ključnih probleme ovoga grada – vodoopskrbe i odvodnje“, rekao je Đino Zmijarević, direktor JU „Izvor“.


Sustav za kanalizaciju i odvodnju će, kako smo saznali, sadržavati veliki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vjerojatno na lučkome području, između 25 i 30 crpnih stanica i kilometre primarne i sekundarne mreže, te priključke do krajnjih korisnika.

izvor.com.hr