Politika i gospodarstvo

Josip Zmijarević: Zašto je poništen natječaj za komunalnog redara?

Donosimo priču koju nam je poslao Josip Zmijarević. Priču pogledajte u cijelosti ispod:

Odlučio sam se na ovo obraćanje svojim sugrađanima jer smatram da i oni, mimo mojih prijatelja i obitelji, trebaju biti upućeni u neke stvari koje se dešavaju svakodnevno oko njih, a ciljano ostaju zaboravljene.

Većina vas me zna, kao prijatelja, poznanika, kolegu ili jednostavno kao Josipa Zmijarevića, supruga i oca troje male djece. Barem bi vi svi, koji ovo čitate, trebali znati da ja inače nisam sklon ovakovim javnim izletima, dapače strepim od njih, a imajte na umu da ovo činim i radi vas i bez ikakovih političkih konotacija.


Krenimo sa činjenicama.

Javio sam se na natječaj za komunalnog redara raspisan i objavljen na službenim gradskim stranicama, od strane JUO grada Ploča, 25. kolovoza 2017. godine. Kao jedan od 5 kandidata koji su zadovoljili tražene uvijete, odnosno poslali prijavu popraćenu adekvatnom papirologijom, pozvan sam da pristupim pismenoj provjeri znanja i sposobnosti, a potom sam, kao kandidat koji je ostvario najmanje 50% bodova iz pisanog testa, pozvan i na intervju u gradske prostorije.Nakon šestotinjak procitanih stranica, dva dana testiranja i par neprospavanih noći, sve je bilo iza mene i rezultati su se čekali. Međutim, tu problemi počinju.

U prošli ponedjeljak mi na vrata kuca poštar i između ostalog donosi poštu poslanu od strane JUO grada Ploča. Citiram dobiveno “Na temelju članku 24. stavak 5. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 86/08 i 61/11), pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ploča donio je ODLUKU O PONIŠTENJU JAVNOG NATJEČAJA za prijam službenika/ice u Jedinstveni upravni odjel Grada Ploča, na radno mjesto komunalnog redara (1izvršitelj/ica), na neodređeno vrijeme”.

Ovakav rasplet me nije zadovoljio, stoga sam, isključivo zbog saznanja o vlastitom uloženom trudu, a dijelom i iz znatiželje, krenuo da se malo raspitam po svim, za natječaj relevantnim, uredima u gradskom poglavarstvu. Uslijedilo je ono što je i najviše zaboljelo. Univerzalan odgovor, nakon uvida u rezultate natječaja koji jasno pokazuju da sam kao najbolji kandidat prošao testiranja, je slijedeći – grad, u skladu sa zakonom, ima pravo poništiti natječaj bez bilo kakvog objašnjenja i bez prava žalbe na donešenu odluku.

Ostao sam zatečen time jer nisam mogao vjerovati da je ono što čujem istina. Moj zaključak je tada bio da smo svi mi, koji smo pristupili natječaju, jednostavno budale, jer kada vam netko nešto ovakvo priredi, a vi se pomučite za to nešto, onda niste ništa drugo već jedna obična, naivna budaletina. Čekao sam i sjednicu gradskog vijeća održanu prošlu subotu, ne bih li nešto novo saznao, ukoliko netko o tome uopće poželi diskutirati, no i dalje ostajem bez ijednog slova objašnjenja.

Jednom riječju, razočaranje.

Nadalje, kakva poruka se, zbog ovakvog nepromišljenog i amoralnog ponašanja onih koji bih se trebali brinuti o svojim građanima, šalje nama koji smo sada pristupili natječaju, odnosno onima koji će se sutra prijavljivati na neke druge buduće natječaje.

Prijavite se, pripremite, učite, ne spavajte i znajte da vam je sve to uzalud. I onda ostanite živjeti u ovom gradu i ovdje stvarajte dom i obitelj, a ako želite raditi u JUO grada Ploča čekajte natječaj koji će probrati najboljeg kandidata te onda poništiti isti.

Ja ne tražim ništa drugo već objašnjenje van ovog zakonskog. Rezultati su tu, jasni i matematički nedvojbeni. Stoga tražim, ispravak, molim da mi netko javno odgovori na pitanje zašto ovakova odluka (bez citiranja zakona molim), jer netko je ovaj natječaj platio (građani) a netko je na njemu ostvario najbolji rezultat (danas ja, sutra netko drugi). Ponavljam, ZAŠTO? Zašto učenje, zašto trud, jednostavno ZAŠTO? Hoćete li ponoviti isti naječaj i ponovno ga poništiti ako rezultati ne budu po nečijem ukusu?

Žalosti činjenica da pomaka ka boljem nema, a današnji moj slučaj sutra može, i hoće, biti nečiji drugi, i tako unedogled. Parole kao “želimo stručnost bez uplitanja politike” i “deklarativno ne nepotizmu”, ovim slučajem padaju u vodu, i stvarno se nadam da ih više nikada neću čuti, jer, u ovakvom okruženju, one nisu ništa drugo već laž za sve nas koji se nadamo, koji težimo, stremimo i obrazovanjem zaslužujemo nešto bolje.

Zapamtite, danas sam to ja, a sutra vaše dijete.

Vaš sugrađanin i prijatelj
Josip Zmijarević