Politika i gospodarstvo

Još ništa od ulaza u Ploče

ulaz u ploče by ante šunjić

Premda je 16. prosinca 2014. godine trebao biti poznat izvođač radova na ulazu u grad i luku Ploče, još uvijek se ne zna tko će realizirati taj kapitalni projekt procijenjen na 65 milijuna kuna. Naime, Hrvatske autoceste objavile su 3. studenoga prošle godine natječaj za rekonstrukciju brze ceste i izgradnju spojne ceste za Luku Ploče i za grad Ploče. Rok za dostavu ponuda  bio je 16. prosinca 2014. godine, ali je naknadno produžen na 23. prosinca, kada su točno u podne trebale biti otvorene pristigle ponude. No, 23. prosinca izjavljena je žalba na dokumentaciju za nadmetanje, pa se sada, do daljnjega, čeka očitovanje o žalbi Državne komisije za kontrolu javne nabave.

Ploče će realizacijom ovoga projekta konačno riješiti jedan od gorućih problema, jer će deseci kamiona i autocisterni koji svakodnevno prometuju kroz grad na putu prema luci, biti dislocirani. U grad će se ulaziti iz pravca čvora Čeveljuša, preko budućega nadvožnjaka Vranjak 1, dugačkog oko 190 metara, koji će se izgraditi preko željezničkih kolosijeka. Prvotno su bila planirana dva nadvožnjaka, ali se od Vranjaka 2, planiranog prije ulaza u luku Ploče, vremenom odustalo, a Vranjak 1 je znatno produžen. Ispred ulaza u luku vjerojatno će biti semafori.

Projekt izgradnje ulaza u luku povezati će se s projektom lučkoga ulaznog kompleksa, koji se trenutačno gradi i kojega, u iznosu od oko četiri milijuna eura, financira Lučka uprava Ploče, kreditom Svjetske banke i Vlade RH.


Tekst i foto: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr