Politika

Jest ćemo domaće: Za označavanje poljoprivrednih proizvoda tri tisuće EUR-a poticaja

Jabuke, kruške, trešnje, breskve, nektarine, šljive, smokve, marelice, jagode, borovnice, maline, stolno grožđe, mandarine, aronije, višnje, orašasto voće (orah, lješnjak, badem), proizvedene na hrvatskim poljima nositi će oznaku “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”. Poticaj je to za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju voća u dolini Neretve, koja je posljednjih godina postala glavna gospodarska grana ovog područja.

Osim toga, proizvodnje i prerade gljiva, proizvodnje i prerade žitarica te proizvodnje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala također će moći nositi oznaku “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”. Omogućuju to među ostalim izmijene o dopune Pravilnika o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta”. Do sada Hrvatska ima priznate četiri oznake “Dokazana kvaliteta” – za voće, konzumna jaja, povrće i meso peradi, a zaprimljen je i novi zahtjev za svježe svinjsko meso.

Voćari sa kojima je razgovarao Stanislav Soldo ističu da prednost kod prodaje treba dati domaćem voću ili barem domaće voće označiti pa da kupac može birati, hoće li i po kojoj cijeni kupiti. Riječ je o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zbog postizanja bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tako će potrošači u svakom trenutku biti informirani da kupuje voće domaćeg podrijetla dobre kvalitete i kontrolirane proizvodnje.


Domaći voćari smatraju da bi država trebala donijeti takve zakone koji bi velikim trgovačkim lancima propisali da na svojim policama moraju imati minimalno 50 posto voća i povrća proizvedenog na hrvatskim plantažama.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – “Dokazana kvaliteta” radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda, pri čemu je naglasak na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Znak “Dokazana kvaliteta” na ambalaži mora se nalaziti u glavnom vidnom polju. S obzirom da certifikacija poljoprivrednih proizvoda uzrokuje dodatne troškove u poslovanju, proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prvih pet godina od ulaska u nacionalni sustav kvalitete imaju pravo na naknadu troškova kontrole u okviru Programa ruralnog razvoja. Iznos potpore je tri tisuće EUR-a po obiteljskom gospodarstvu godišnje.

Nacionalni sustav kvalitete “Dokazana kvaliteta” namijenjen je označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i u proizvodnji mlijeka, mesa, jaja, meda, uljarica, proizvodnji i preradi maslina te u ribarstvu i akvakulturi.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni