Politika i gospodarstvo

Je li pločanska Javna vatrogasna postrojba u nemilosti politike županije i države?

Na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća posljednja točka dnevnog reda bilo je Izvješće o radu JVP Ploče za protekla razdoblja. Izvješće je podnio zapovjednik JVP Ploče, Eduard Barbir koji je vijećnike upoznao sa aktivnostima postrojbe ali i o opremljenosti, točnije starosti i dotrajalosti voznog parka.

„Najveći dio voznog parka su nam već starija vozila, ali uspijevamo bar još za sada to održavati ispravnim da zadovoljimo tehnički pregled. Operativnost postrojbe unatoč poteškoćama nikada ne dovodimo u pitanje“ – rekao je u svoj izlaganju zapovjednik Barbir.

Na konstataciju vijećnice Jelene Medak (SDP), a tiče se starosti voznog parka JVP Ploče, kako se „u medijima vide aktivnosti ministarstva poljoprivrede prema kojima su dodijeljena nova vatrogasna vozila javnim vatrogasnim postrojbama“ i pitanja „je li JVP aplicirao na ta vozila i koja je uopće procedura ostvarivanja prava na njihovo dobijanje“, zapovjednik JVP Ploče, Eduard Barbir je odgovorio kako „su to na žalost političke odluke prema kojima ni JVP Ploče ali ni DVD Staševica nisu dobili vozila”.


– Osobno to sve smatram žalosnim, s obzirom da imamo uspostavljenu komunikaciju sa županijskom vatrogasnom zajednicom. Imamo najavu da će kroz iduću godinu svaka županija dobiti još 6 vozila. Već prošle godine sam se izravno obratio ministru unutrašnjih poslova, gospodinu Božinoviću, ministru obrane gospodinu Krstičeviću, predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice, županijskom vatrogasnom zapovjedniku. Na žalost, po mojem saznanju, odluka za dodjelu tih vozila bila je objavljena putem informativnih emisija na televiziji. Mi nismo imali nikakvu informaciju. Iako je naše županijsko zapovjedništvo vrlo dobro upoznato sa stanjem zastarjelosti naše opreme i voznog parka i činjenicom da nam je cisterna doslovno na izmaku snaga.

Ja sam otvoreno i argumentirano obavijestio mog županijskog zapovjednika zašto je JVP Ploče potrebna nova cisterna jer je ova koju imamo, još 1994. godine bila u vlasništvu DVD Ploče, tu cisternu su kupili građani Ploča. A koristio je i MUP jer nismo bili zaduženi samo za grad Ploče nego za područje cijele županije. U tom razdoblju se najviše i koristila. Grad Ploče je jedan od rijetkih gradova koji je iz prethodnog programa nabave vatrogasnih vozila ispunio svoju financijsku obavezu u cijelosti, 1.333.000,00 kn je Grad Ploče platio koliko je trebalo participirati. Za razliku od susjednih gradova koje nisu platili ni jednu kunu. Metković ima dva vozila iz tog istog programa, da bi neki dan opet zbog političkog utjecaja, njima bila dodjeljena i treća cisterna, iz robnih rezervi. Ali bez obzira na to, bio sam vrlo jasan prema mom županijskom zapovjedniku gdje sam im dao do znanja da ako nova cisterna ne dođe u Ploče, prekidamo sve odnose. Znam da u tome nemam pravni temelj, zakon to ne propisuje ali drugog načina nemam. Tražit ću da se vatrogasna zajednica Grada Ploča prebaci u zajednicu Splitsko – dalmatinske županije – odgovorio je zapovjednik Barbir na pitanje vijećnice Medak.

Gradonačelnik Mišo Krstičević je u svom komentaru naglasio da „ono što je suština cijelog pitanja je u činjenici postojanja straha zapovjednika da se ovakve pojave iznose u medije”.

– Ovo što se dogodilo je čista nepravda prema Gradu Pločama jer ne donose se odluke na osnovu toga je li se mi nekome sviđamo ili ne sviđamo! Bar se ne bi trebale donositit iako je ovdje očito takav slučaj. Iako je Grad Ploče imao najviše potrebe za donacijom novog vozila, iako smo jedini participirali sa nemalim iznosom, mi jedini vozilo nismo dobili. Šta mislite tko je bio taj koji je rekao „ovaj grad će dobiti, ovaj neće“? I kako se netko mogao oglušiti na prijedlog vatrogasne zajednice, koja je upravo JVP Ploče predložila za dobijanje novog vozila? Tko je taj ili ta koji se još i naslikavaju i cijeli su ponosni na to što su Ploče stavili sa strane iz samo njima znanih razloga. Možda zato što sam ja gradonačelnik, a ne neki „njihov“? Evo, ja se ispričavam svim građanima Ploča što nismo dobili novu cisternu samo iz razloga što sam ja njihov gradonačelnik. Drugog razloga nema. Gospodo iz HDZ-a zapitajte se malo u svojim stranačkim krugovima zašto nismo dobili cisternu. Zašto su građani Ploča građani drugog reda? To je sramota! Sramota je da se donose odluke na osnovu toga tko se kome sviđa. Pa nisu to HDZ-ove pare, već novci građana Ploča – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Krstičević.