Politika i gospodarstvo

Jakovina: Proizvođači mandarina se moraju educirati, a ne tražiti razloge zašto nisu odradili svoj dio posla

tihomir jakovina by agroportal.hr

– Odlična prigoda. Konferencija koja je izuzetno važna, odradili smo sastanak na ministarskoj razini. Mogućnost bolje suradnje, regionalno. Agrobiznis je iznimno važan, primarno poljoprivredna proizvodnja, prehrambeni sektor za sve zemlje regije jugoistočne Europe. Dobru suradnju koju imamo do sada kroz ciljane projekte možemo i dalje unaprijediti. Nikada dovoljno dobrih projekata, nikad dovoljno dobre suradnje. Na ovaj način smo pokazali iskrenost i želju naših ministarstava, naših vlada za nastavak dobre suradnje ubuduće, komentirao je sastanak ministara poljoprivrede regije Tihomir Jakovina, domaćin susreta i ministar poljoprivrede RH.

Tema sastanka održanog u Dubrovniku je “Razvoj agrobiznisa u regiji: Unapređenje vanjsko-trgovinske razmjene u regiji i benefiti zajedničkog nastupa na trećim tržištima”.
Na sastanku su također sudjelovali Dejan Židan, slovenski ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane, kao i Zoran Rajić, državni tajnik ministarstva poljoprivrede iz Srbije.

– Zahvaljujem se ministru Tihomiru Jakovini što je organizirao ovaj susret. Ovaj susret je baš u pravo vrijeme. Mi se sada suočavamo s dvije krize. Prva kriza je zbog ruskog embarga. Sve naše zemlje vide što ovo znači, a ne znači ništa dobro za naše poljoprivrednike i za industriju koja proizvodi hranu. Druga kriza je zbog klimatskih promjena – i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, bilo gdje drugdje. Zato zajedno tražimo rješenja, što da radimo s klimatskim promjenama – bilo da je to suša, višak vode, erozija poljoprivrednih zemljišta. Rješenja možemo naći samo zajedno, ne trebamo ih tražiti sami, rekao je Židan.
Osvrnuo se i na nestabilnost tržišta zbog kojeg poljoprivrednici teško žive.
– Što da uradimo da imamo zajedničke mehanizme da omogućimo stabilnost? Jedan od tih mehanizama je bolja suradnja kada tražimo neka treća tržišta. Sada u Sloveniju dolazi jedna stvarno moćna kineska delegacija. Više od 150 vrlo bitnih gospodarstvenika i to samo zato da otvorimo vrata izvoza naših proizvoda u Kinu, kao jedno rezervno tržište. Znam da je to pothvat koji je koristan i za ostale države i veseli me što ćemo tražiti zajedno, zaključio je slovenski ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane.
Zoran Rajić također se zahvalio ministru Jakovini na organizaciji ovakvog susreta koji je koristan za sve zemlje regije.
– Ovo je jedini put da se relativno male zemlje dogovore i zajednički ostvare svoje interese. Na današnjem sastanku smo utvrdili zajedničke ciljeve imajući u vidu specifičnosti svake od zemalja. Hrvatska i Slovenija su u Europskoj uniji, to je njihova prednost. S druge strane, Srbija ima bilateralne sporazume s Ruskom federacijom, odnosno carinskom unijom. Tu je dobra suradnja s Kinom. Ja se nadam da ćemo ubuduće, na nekim drugim sastancima, precizirati našu suradnju i raditi na zajedničkom interesu naših zemalja, zaključio je Rajić.


Ovom prigodom, ministri Slovenije i Hrvatske osvrnuli su se i na problem terana. Naime, na hrvatskom i talijanskom tržištu prodaje se hrvatsko vino s oznakom “teran”, iako ga je Slovenija 2004. godine zaštitila kao svoje vino.
– Zaštita terana nije političko pitanje, to je pravno pitanje. Mi vjerujemo da se ova priča završila što se Slovenije tiče 2004. Mi imamo ovaj proizvod zaštićen i to je to, kratko je komentirao Židak.
Ministar Jakovina složio se da to nije političko pitanje već pravno pitanje.
– Imamo drukčije stajalište od vlade Slovenije, odnosno od resornog ministra. Svoju pravnu dokumentaciju ćemo na bilateralnim sastancima predočiti i štititi interese prema Komisiji, kao što rade kolege iz Slovenije. Nadamo se da će se naći prihvatljivo kompromisno rješenje koje će na kraju vjerojatno morati moderirati sama Komisija.
Ministar Jakovina također je komentirao nedavni okrugli stol na kojem je zaključeno da u Hrvatskoj ima GMO hrane.
– Podaci o postojanju GMO soje su zapravo posljedica kupovine sjemena koje nije certificirano, nije kupljeno na području Republike Hrvatske, nego u zemljama regije. Prema službenim podacima, Hrvatska je GMO free zemlja. Kod nas se ne može niti kupovati sjeme koje je neprikladno, niti sijati, niti proizvoditi. Ovo su izolirani slučajevi nelegalne proizvodnje.
Također se osvrnuo na žalbe proizvođača mandarina koji su tvrdili da im je papirologija komplicirana i zbog toga se vraća veći dio sredstava koji je EU trebala sponzorirati.

– Kategorički tvrdim da nije istina. Procedure smo pojednostavili i smanjili maksimalno. Djelatnici Ministarstva i savjetodavne službe su na terenu. Govorimo o par podataka i par formulara koje je trebalo popuniti da bi koristili tu mjeru. Tjednima smo se Komisijom zalagali da otvorimo interventnu mjeru za povlačenje proizvoda za humanitarnu podjelu, otvorili smo mogućnost proizvođačima da dio svojih višaka povuku sa tržišta i tako plasiraju i time povuku sredstva iz EU. Mislim da je to puno veći problem kontrole – kontrole koje su obavezne, moraju se napraviti kod samih proizvođača, ali i onih koji primaju tu robu. Tu se još jednom pokazuje potreba za organiziranjem i edukacijom samih proizvođača, naglasio je Jakovina.
Naglasio je kako je Ministarstvo odradilo svoj dio maksimalno i kako neki jednostavno ne žele surađivati, već špekuliraju i traže neke druge razloge da bi objasnili zašto nisu odradili svoj dio posla.

Tekst: Ivana Smilović
www.dubrovacki.hr

Foto: agroportal.hr