Politika i gospodarstvo

Izvješće o radu Gradonačelnika: Niz projekata koji su realizirani, kao i oni koji su u tijeku

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević podnio je u utorak Gradskom vijeću izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine, a preko svoga FB profila predočio ga je i samim građanima kojima poručuje kako ‘ njegov tim i on nastoje opravdati njihovo povjerenje i u sklopu financijskih mogućnosti činiti naše Ploče najboljim mjestom za život.

U izvješću se navodi niz projekata koji su realizirani, kao i oni koji su u tijeku.

U razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. u Pločama je, tako, postavljena prva punionica električnih automobila, pokrenut je POS program te je odrađen prvi korak – anketni upitnik za građane. Nadalje, otvoreno je novoizgrađeno reciklažno dvorište, donesena odluka o sufinanciranju školske opreme učenicima osnovne škole u iznosu od 300 kuna po učeniku. Krenuli su radovi na katastarskoj izmjeri područja Ploča, u suradnji s pločanskim umjetnicima oslikani su pješački most i tržnica, ostvarena EU sredstva za instaliranje besplatnog interneta u gradu preko WiFi4EU projekta, potpisan ugovor o sufinanciranju za projekt poboljšanja vodnokomunalne infrasturkture, te pokrenut projekt brendiranja polja Jezero i razvoja cikloturističke destinacije.


Što se tiče projekata prijavljenih za sufinanciranje, Grad Ploče je među tek 19 gradova koji su prošli na natječaju Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje smart-city projekta te je ostvario maksimalni iznos od 400 tisuća kuna za dva projekta. Prvi je postavljanje sustava videonadzora na 13 lokacija (javne površine, škole, autobusni kolodvor…) sa nadzornim centrom u gradskoj upravi, a sve s ciljem povećanja sigurnosti građana i zaštite imovine. Ukupna vrijednost ovog projekta je gotovo 500 tisuća kuna, a Fond ga sufinancira s 200 tisuća.

Drugi je projekt Smart city Ploče, odnosno izrada Strategije razvoja pametnog grada i digitalizacija poslovanja gradske uprave. Vrijednost projekta je 423 tisuće kuna, a udio sufinanciranja Fonda također 200 tisuća kuna. Cilj je definirati smjernice razvoja Grada Ploča usmjerene na korištenje novih tehnologija i iznalaženje inovativnih rješenja kako bi se unaprijedila učinkovitost poslovanja gradske uprave.

Nadalje, tu je projekt Uređenje trga u Peračkom blatu vrijedan 259 tisuća kuna a prijavljen je na natječaj LAG Neretva te je zatraženo sufinanciranje u iznosu od 233 tisuće kuna.

Na isti je natječaj prijavljen i projekt uređenja dječjeg vrtića u Rogotinu, odnosno nabava opreme za dvorište, namještaj i didaktika. Ukupna vrijednost projekta je 220 tisuća kuna, a traži se sufinanciranje od 198 tisuća kuna.

EU sredstvima sufinancira se i gradnja novog vrtića u Staševici vrijednog 7,1 milijun kuna, za kojega će Grad morat osigurati tek 1,3 milijun.

Hrvatske vode sufinancirat će, pak, sanaciju klizišta u ulici Petra Svačića sa 900 tisuća kuna, a ostatak od 700 tisuća kuna osiguran je u proračunu.

Grad je, nadalje, preko natječaja Ministarstva unutarnjih poslova osigurao 700 tisuća kuna za projekt uređenja i prometnog rješenja školskog trga u ulici Tina Ujevića. Osim to će se urediti trg ispred škole za boravak djece, projektom će se izgraditi i nova parkirna mjesta. Vrijednost projekta je 1,7 milijun kuna.

Tu je i projekt gradnje oborinskog kolektora u MO Komin vrijedan 1,2 milijun kuna, kojeg će Hrvatske vode sufinancirati s 55 posto udjela.

U izvješću se navodi i čitav niz projekata koji su u tijeku, od druge faze uređenja plaže, rekonstrukcije stare škole u Baćini, izrada projektne dokumentacije za luku nautičkog turizma, projekt aglomeracije…­­­­­­­ (M.P.D.)

gradonacelnik.hr