Politika i gospodarstvo

Istražili smo zašto se šire neugodni mirisi na pločanskoj rivi

Uslijed učestalih pitanja naših čitatelja vezano za nesnosne neugodne mirise koji se u večernjim satima šire našom rivom, poslali smo upit Javnoj ustanovi Izvor Ploče iz koje su nam korektno i u najbržem roku dali tražene odgovore i objašnjenja:

Zbog kvara na fekalnoj crpki posljednjih par dana na predjelu gradske rive i Ulice Vladimira Nazora osjećaju se intezivni neugodni mirisi iz gradske kanalizacije, stoga bi ukratko upoznali pučanstvo s kronologijom kvara i poduzetim mjerama:

  1. Dana 14.08.2017.god. ustanovljen je kvar na fekalnoj crpki na crpnoj stanici u ul V. Nazora nakon čega se prišlo demontaži pumpe radi pregleda i sagledavanja obima kvara.

Nakon upoznavanja sa kvarom i dogovora sa ovlaštenim serviserom tvrtkom ETAL iz Zagreba, ovlaštenim zastupnikom proizvođača crpki FLYGT, crpka je poslana u Zagreb.


  1. 18.08. djelatnici tvrtke ETAL nakon rastavljanja crpke ustanovili su o kojim se kvarovima radi nakon čega su temeljem sačinjene specifikacije i ponude naručili potrebne rezervne dijelove. U tom momentu nisu mogli planirati potrebno vrijeme za servis pumpe.
  2. 23.08. dobili smo obavijest da će rezervni dijelovi stići u Zagreb 08.09. i da će u najkraćem roku crpka biti popravljena.
  3. Umjesto ove crpke pokušali smo ugraditi zamjensku koju imamo u pričuvi jer po svojim gabaritima odgovara pomenutoj crpki, međutim po svojoj snazi i amperaži ista ne može raditi umjesto postojeće jer ulazni parametri (sklopke i sklopnici u ormaru) ne garantiraju siguran rad pa se prema sugestiji servisera od toga odustalo.
  1. Kroz proteklo vrijeme radi ublažavanja ovog problema smo na više mjesta na ovom dijelu kolektora ulijevali vodu kako bi razrjeđivali fekalije u kolektoru, a time donekle smanjili koncentraciju otpadnih tvari u kanalizaciji.

Ispričavamo se svekolikom građanstvu zbog nastalog problema, te molimo za još malo strpljenja do otklonjenja kvara. Djelatnici Izvora uložit će maksimalne napore kako bi do otklonjenja kvara smanjili koncentraciju neugodnih mirisa i otpadnih tvari.

Projektna dokumentacija za Aglomeraciju Ploče je u završnoj fazi, te će se vrlo brzo krenuti u projekt izgradnje nove kolektorske mreže sa uređajem za pročišćavanje, a samim tim ovakvi problemi postat će prošlost.