Politika i gospodarstvo

Investicija od 80-ak milijuna kuna: ulaz u Luku Ploče otvara se u lipnju

Rok izgradnje lučkog ulaznoga kompleksa, investicije vrijedne više od 80 milijuna kuna, s PDV-om, produžen je s travnja do početka lipnja ove godine.

Projekt započet u rujnu 2013. realizira Poslovna udruga “Mucić” iz Dugopolja, zagrebački “Viadukt” i GK Grupa iz Varaždina, u kojoj je vodeći partner Mucić i koja je osnovana samo za ovaj posao. Na međunarodnom natječaju, ta je Udruga pobijedila Strabag.

Na području zahvata od preko 50 tisuća četvornih metara, grade se poslovne zgrade, a predviđene su četiri tisuće kvadrata korisnoga prostora, te vanjsko i unutarnje parkiralište za automobile i teretna vozila.U novome objektu predviđeno je oko 500 kvadrata prostora za carinske službe i oko sto kvadrata za graničnu policiju.


Zgrada je zamišljena kao terminal koji će pored uredskih prostora sadržavati i određene javne sadržaje poput prostora za odmor i sanitarnog prostora za vozače kamiona, banku, restoran i drugo.Financijska sredstva osigurana su iz zajma Svjetske banke, uz jamstvo Vlade RH, a neslužbeno smo doznali, projekt će biti skuplji nekoliko milijuna kuna od predviđenoga iznosa.

Lučki ulazni terminal dio je Projekta integracije trgovine i transporta (TTI), zajedno s kontejnerskim terminalom, terminalom za rasute terete i lučkim informacijskim sustavom. Cilj Projekta je razvijanje trgovine na koridoru Vc, a procijenjeni troškovi su iznad 180 milijuna američkih dolara.

Da bi objekt dobio uporabnu dozvolu, bit će potrebno završiti prometnicu od čvora Čeveljuša do ulaza u luku i grad Ploče.

Ante Šunjić
slobodnadalmacija.hr