Politika i gospodarstvo

Intervju s Brankom Jelavićem: Internet za sve

Branko Jelavić magistrirao je Računarstvo na Sveučilištu u Splitu, a dugi niz godina radio je za informatičku tvrtku Laus CC.  Prije dvije godine s obitelji odlučio se vratiti u Ploče gdje se počinje aktivno baviti problemima u zajednici. Istaknuo je dugi niz stvari koje se trebaju rješavati, a jedan od njih je problem telekomunikacijske infrastrukture na cijelom području grada Ploča.

S Brankom smo razgovarali o čemu se tu točno radi da bi ljudima pobliže objasnili problematiku i rješenja.

Branko, na čemu se konkretno temelji ova odluka da ste se odlučili organizirati sastanak s operaterima i pokrenuti ovaj projekt?


Nakon dužeg vremena života u Dubrovniku, zajedno s obitelji odlučio sam se vratiti u rodni kraj. Po struci sam inženjer računarstva i po samom dolasku uvidio sam problem neadekvatne telekomunikacijske infrastrukture i činjenicu kako ne postoji operater koji će vam ponuditi kvalitetne usluge interneta, telefona i televizije. Želim dati sve od sebe da dovedemo optičku infrastrukturu do što većeg broja kućanstava. Ovim potezom zadovoljile bi se potrebe svih korisnika telekomunikacijskih usluga za narednih 40 godina.

Možete li nam ukratko objasniti probleme telekomunikacijske infrastrukture i razlike u odnosu na druge gradove?

Da, naravno. Kako bih lakše objasnio ovu problematiku, krenut ću redom. Naime, u nekim dijelovima grada telekomunikacijska infrastruktura datira još iz davnih 70ih i nedostatna je za usluge koje se danas pokušavaju koristiti.

Ako se osvrnemo na ostatak Hrvatske i kvalitetu telekomunikacijskih usluga, grad Ploče je zasigurno jedno od područja koje ima puno veću cijenu usluga od ostatka države.

U usporedbi s Makarskom koja je udaljena od nas nekih 60ak kilometara, gdje svaki korisnik za internet, televiziju i telefon izdvaja mjesečno u prosjeku 250 kuna, korisnik u našem gradu izdvoji puno više i ima vidno lošiju uslugu. Svaki korisnik u Makarskoj ima pristup superbrzom internetu i sve funkcionira bez poteškoća, a jedan dio stanovnika na području grada primoran je koristiti satelitske antene kako bi ostvarili pristup televizijskim programima koje će moći pratiti samo ako su za to pogodni vremenski uvjeti.

Kada bi se vrednovala kvaliteta usluge, grad Ploče bi zasigurno trebao imati jednu od najjeftinijih internetskih usluga na području cijele Hrvatske.

Usporedivši optički pristup s ostalim internetskim pristupima, možete li nam ukratko objasniti zašto baš optika i u čemu je ona bolja i povoljnija?

Godine neulaganja i neodržavanja infrastrukture od strane operatera doveli su do toga da će zbog povećane potražnje i većeg broja korisnika usluga bivati sve lošija, a njena cijena ostati ista.

Razlog zašto baš optika, a ne ostale opcije je vrlo jednostavan. Danas na području cijeloga grada i okolice imamo bakrene parice koji su postavljane 70ih i 80ih godina. Njihova mana je udaljenost od centrale, veća udaljenost znači manju brzinu. Pristup internetu koji se danas najviše koristi zasigurno je mobilni. Glavni razlog tome je što operater preko bakrene parice više nije mogao isporučiti zakonom definiranu minimalnu brzinu. Operateri su usmjereni na ovaj pristup jer je za njih najpovoljniji, a za korisnika je najnestabilniji i najskuplji. Problem mobilnog pristupa je broj korisnika. Ako postoji veći broj korisnika brzina se smanjuje i dolazi do prekida veze. Treći pristup koji se također još koristi je hibridni pristup koji je kombinacija parice i mobilnog.

Na kraju, kada sve usporedimo, optički pristup je daleko najstabilniji i najjeftiniji pristup internetu. Optička infrastruktura ima najveću propusnost od svih navedenih i može zadovoljiti sve potrebe svakog korisnika.

Kako su protekli razgovori s operaterima i ima li naznaka da će se projekt moći ostvariti?

Tijekom sastanka, održanog 24. ožujka 2021. godine, s operaterima i predstavnicima gradske uprave koji su prepoznali inicijativu, zaključeno je kako je za pokretanje i realizaciju ove ideje i projekta potrebno prikupiti dovoljan broj potpisa korisnika koji žele imati pristup internetu putem optičke infrastrukture.

Moram naglasiti da će uskoro će započeti projekt aglomeracije kojeg će provoditi Izvor Ploče, a moja vizija je usporedno, ne ugrožavajući projekt aglomeracije, postaviti novu telekomunikacijsku infrastrukturu i time iskoristiti priliku. Novom infrastrukturom, kao što sam već naglasio, zadovoljile bi se potrebe korisnika telekomunikacijskih usluga za narednih 40 godina.

Mislite li da će se ovim projektom otvoriti neke nove mogućnosti kao što su nove poslovne prilike i ulaganja?

Da, svakako. Ideja je da se optička infrastruktura dovede do svakog kućanstva na području grada gdje za to postoji potreba, čime se trajno i najkvalitetnije rješava problem pristupa internetu. Internet je postao neophodan za individualne korisnike, a osobito za gospodarstvo. Uvođenjem nove infrastrukture otvorile bi se nove poslovne mogućnosti, podignula kvaliteta života, povećala vrijednost nekretnina, a rad od kuće i online nastava odvijali bi se bez poteškoća.

I za kraj, kada i kako će se održati peticija koju ste spomenuli i mislite li da će vaši sugrađani prepoznati važnost ovoga projekta?

Obzirom da projekt aglomeracije samo što nije krenuo, imamo još malo vremena da razmislimo o ovome. Smatram ako danas ne iskoristimo ovu priliku, nećemo je više imati zbog visoke cijene instalacije. Kako bismo lakše došli do potencijalnih korisnika svatko može ispuniti kratku peticiju koja se nalazi ispod teksta. Idući korak bi, nakon prikupljanja rezultata i sagledavanja interesa korisnika bio organiziranje ponovnog sastanka s operaterima, predstavnicima Grada Ploča i Izvora Ploče. Bez obzira što projekt aglomeracije Ploče ne obuhvaća naselja Komin, Banja, Crpala – Spilice – Gnječi i Staševicu, molim građane iz navedenih naselja da također popune peticiju jer bih onda sa rezultatima iste nastupio prema operaterima koji će vjerujem, ukoliko budu imali komercijalni interes, razmisliti o ugradnji optike.

Peticiju je moguće ispuniti putem navedenog linka https://internetpeticija.eu/