Politika i gospodarstvo

“Imovina koje nema i dugovi kojih ima”

Iz Ureda Gradonačelnika grada Ploča smo dobili priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Zbog prevelike količine promašenih zaključaka u maniri bivše vlasti, a koje su slijedile nakon višesatnog iznošenja nalaza revizije poslovanja, propušteno je čuti sve ono što je, zaista, bitno pa ćemo pojasniti još jednom. Jer očigledno je da one snage koje braneći svoje pozicije, vjeruju da i dalje mogu obmanjivati javnost, žele prečuti činjenice.

Ljudi koji su svojim upravljanjem Gradom, ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada, kao i zapošljavanjem prevelikog broja ljudi, uspostavili neodrživ sustav koji iz godine u godinu sve više košta, a građani zbog toga ne žive bolje, niti se njihova mogućnost zapošljavanja time povećala, nisu se osvrnuli ni na jednu od ključnih činjenica utvrđenih revizijom. A, one su jasne:


Grad troši 20 milijuna kuna godišnje na hladni pogon, a od redovnih prihoda dobiva 16 milijuna kuna godišnje! Dakle, svake godine u startu su se trošile 4 milijuna kuna kojih nema!

Tih nedostajućih 4 milijuna kuna nadomještavale su se prodajom nekretnina, i prodalo se sve što se moglo prodati. Gotovo da nema više.

Istovremeno sa predajom vlasti, osim ovakvog narkomanskog modela, predani su izvještaji u kojima stoji da Grad ima za naplatiti 19 milijuna kuna potraživanja iz kojih bi trebao financirati svoj rad, a revizijom je utvrđeno da je Grad zapravo oštećen jer nikad neće naplatiti čak 9 milijuna kuna! Tih sredstava nema, iako u izvještajima piše da postoje.

Ali, na žalost, to nije sve. Iako su očito svi znali, bivši gradonačelnik je svjesno izbacio iz poslovnih knjiga dodatnih 3,7 milijuna kuna obveza, a Komunalno održavanje d.o.o. čiji računi nisu prikazani u izvještajima Grada, iste je tražbine priznalo kao prihod i na temelju toga ostavarilo dobit iz poslovanja. No, izgleda da niti to nije bilo dovoljno da Komunalno održavanje d.o.o. ima pozitivan poslovni rezultat, nego su u prihode vlastitog poslovanja uvrstili i državne potpore.

Dakle, realni je rezultat u debelom minusu, radi čega su zatražili, te im je i odobreno, dodatno zaduživanje. No, to ih nije omelo, i bez obzira što se moraju zaduživati, mjesec dana prije izbora, potpisali su novi Kolektivni ugovor koji to društvo nema odakle plaćati i koji razinu godišnjih davanja za zaposlene podiže sa 5.150.000 kn na 6.240.000 kn godišnje. Za sve te aktivnosti direktor društva bio je plaćen kao vrhunski manager.

Sudski sporovi koji se vode protiv Grada prelaze 28 milijuna kuna i traju toliko dugo da je pitanje može li se išta više napraviti. Ono što je sigurno jest da Grad nema novca, a vjerojatno ni nekretnina za nagodbe.

Na sjednici Gradskog vijeća, utvrđene bitne nepravilnosti iznosile su se 4 sata i to nepravilnosti koje govore kako je nestalo 9 milijuna kuna i tko je za to odgovoran te kako je prikriveno 3,7 milijuna kuna obveza i tko je za to kriv.
Iznijele su se i činjenice kako se upravljalo suprotno Izjavama o fiskalnoj odgovornosti i kako se postupalo bez pažnje dobrog gospodara izravno ili neizravno sa prororačunskim novcem i kako su potrošena sredstva na podobne (sredstva koja su trebala otići na sufinanciranje kanalizacije, na gradnju dječjeg vrtića ili na neke druge investicije koja su Gradu neophodne!).

Sve to nije bilo dovoljno za stvaranje konsenzusa kako građani grada Ploča ne bi ostali taoci besprizorne skupine koja, u želji da sačuva svoje privilegije, ne preza ni od čega, čak ni sada, kada smo dobili mandat i moramo povlačiti nepopularne poteze koje i nama ljudski teško padaju.

Ostali posredni akteri, koji svojim rendgenskim pogledom mogu napraviti perpendikularnu i horizontalnu analizu, zaboravili su da im je tako sofisticiranu izobrazbu sufinancirala RH, pa su propustili upozoriti svoje kolege da ovakav način rada odgovara samo njima, ali ne i svim građanima Grada Ploča. Grad zbog toga tone, a oni koji nisu svojim prijateljima i stranačkim kolegama jasno i odgovorno poručili da nije zakonito neistinito prikazivati financijske izvještaje i voditi poslovanje na način da društvo ne može bez pomoći Grada ili kredita dočekati sljedeću poslovnu godinu, onda su i oni odgovorni.

Samo su pravnu odgovornost ostavili kolegama koji ovdje žive i koji se nisu pravovremeno povukli na rezervne pozicije. Ali, time niste manje moralno i politički krivi, kako god se prikrivali.
Što se tiče te pravne odgovornosti, sad kad smo se sabrali (po uputama onih koji za sebe misle da su ekskulpirani), u tijeku su vještačenja i pravne analize koje će, zajedno sa obavljenom revizijom poslovanja, biti dostavljene DORH-u po njihovom dovršenju.

Dragi sugrađani, bili smo spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom i još uvijek jesmo jer ZNAMO kako u maniri dobrog gospodara raspolagati vašom imovinom. Govorili smo kako naš grad može i zaslužuje bolje. To se sad i potvrdilo.

A, obzirom da su vam građani već na izborima jasno pokazali svoju evoluciju i prestali vjerovati vašim obmanama, ne znam kako mislite da će sad ponovno biti naivni kad će im se jasno predočiti činjenice i zatečeno stanje.

Mi ćemo znati bez velikih riječi i bez puno buke staviti stvari na svoje mjesto.

Mišo Krstičević,

gradonačelnik Grada Ploča