Politika i gospodarstvo

Imamo dovoljno lubenice da nahranimo sve turiste u državi, ali smo uvezli čak 197 tona!

Hrvatska proizvodi lubenica dovoljno da u tom voću mogu uživati svi turisti koji su sada na Jadranu. No i dalje uvozimo lubenice iz čak sedamnaest zemalja i upravo zbog toga domaći proizvođači od Slavonije do doline Neretve negoduju.

Berba kasne sorte lubenica u tijeku je i na istoku i na jugu zemlje. OPG-ovac iz Soljana Stjepan Ćurdo kaže kako je najveći problem uvoz i cijene koje će dobiti za lubenice.

“Nikad ne znamo koja će biti, susrećemo se s nelojalnom konkurencijom i uvozom, kad oni stanu onda mi dolazimo na svoje“, dodaje.


Godina je krenula velikim uvozom, kao da će sezona biti u punom jeku, pa je u prvom kvartalu 2020. godine uvezeno 197 tona lubenica. Prošle godine tri tone manje. Najveće količine uvozimo iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Prošle smo godine uvezli više od petnaest tisuća tona u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna. Upravo tu proizvođači vide najveći problem.

“Ta lubenica zauzima prostor na tržištu gdje bi mi trebali doći, ruši nam cijenu tako da mi praktički ne možemo od proizvodnje rane lubenice ništa zaraditi“, naglasio je stoga proizvođač Željko Bijeliš.

Uz velik uvoz tu je i loša otkupna cijena. Zato su proizvođači iz Neretve prvi put odlučili sami dostavljati svoje proizvode. Doroteja Nikolić iz Inicijative Putujuće lubenice i dinje kaže da proizvođači za svoj kombi proizvoda zarade i do četiri puta više pa se sve isplati. Dodaje kako su proizvođači tako distributeri pa imaju direktan kontakt s kupcima kojima to puno znači jer znaju od koga kupuju hranu.

U svemu tješi to što bi ova kasna lubenica mogla izvući godinu jer se turizam koliko-toliko pokrenuo, a uvoz smanjio. Proizvođači sretni rastom potražnje jer cijene svaki dan opet idu prema gore.

“Do prije pet dana se cijena vrtila oko kune i padala, ali evo zadnja dva tri dana imamo skok. Na otkupima je oko kunu i 60 do kunu i 80 lipa, a ona bolja i krupnija lubenica i po dvije i pol kune“, objasnio je prodavač Željko.

Ako tako i ostane, lubenice s hrvatskih polja, i slavonskih i neratvanskih, ove godine neće se baciti, piše Dnevnik.hr.