Politika i gospodarstvo

Ilegalno srušili skladište u luci Ploče

sruseno skladiste by dubrovacki.hr

Krajem rujna započeli su radovi na uklanjanju jednoga od lučkih skladišta na području Luke Ploče. U ovoj priči ništa ne bi bilo sporno da se cijela operacija uklanjanja skladišta nije odvijala bez nadzora javne ustanove kojoj je to jedna od temeljnih zadaća, a radi se o Lučkoj upravi Ploče.
Naime, 2006. godine Lučka uprava dodijelila je koncesiju poduzeću Interšped d.o.o. iz Ploča za izgradnju i gospodarsko korištenje hladnjače za duboko smrznutu robu. Spomenuta hladnjača instalirana je u lučkome skladištu oznake 4B, koje se nalazi na obali 3, u samome središtu Luke Ploče. Radi se o skladištu površine preko dvije tisuće metara četvornih.
Međutim, godine 2011. Interšped je završio u stečaju, te je i predmetno skladište ušlo u stečajnu masu koju potražuju vjerovnici stečajnoga dužnika. Jedan od vjerovnika je i davatelj koncesije, Lučka uprava Ploče, s iznosom potraživanja od gotovo milijun kuna, bez pripadajućih zateznih kamata.
Zabrinjavajuća je činjenica da su radovi na uklanjanju skladišta, koje se nalazi svega nekoliko stotina metara od zgrade u kojoj je Lučka uprava, trajali gotovo cijeli listopad ove godine, a da pri tome uopće nije bila izdana dozvola za uklanjanje građevine, sukladno pozitivnim propisima RH. Nadležna Lučka uprava Ploče propustila je reagirati, pa je skladište u potpunosti uklonjeno, praktički pred nosom Lučke uprave. Nakon završetka uklanjanja, na području gdje je bilo skladište ostala je samo hrpa nezbrinutoga materijala, moguće i štetnog, pa se nakon svega postavlja pitanje kako je moguće da se ovakve situacije događaju na području Luke Ploče, koja je javna luka od osobitog međunarodnog značaja za RH.
Ravnateljicu Lučke uprave Ploče Dešu Rathman pitali smo po čijem je nalogu uklonjeno skladište, je li za uklanjanje bilo potrebno ishoditi dozvolu nadležnih upravnih tijela i, ako jeste, zašto nije spriječen uklanjanje objekta i zašto nisu obaviješteni nadležni inspekcijski organi? Odgovor nismo dobili.

Tekst: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr