Politika i gospodarstvo

“Idemo se voziti po dnu jezera koje je pretvoreno u najveće vinogorje”

“U ovoj godini pripremili smo još jedan projekt s ciljem cikloturističke valorizacije najvećeg vinogorja u Hrvatskoj kojeg dijelimo s Pločama i Pojezerjem. Proveli smo jedinstvenu javnu nabavu definirajući projektni zadatak koji je trebao sagledati polje Jezero kao jednu cjelinu koju želimo približiti cikloturistima. Na ovom projektu su najviše radile naše turističke zajednice” – podijelio je sinoć na svom profilu gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić.

Cikloturizam spada u potpuno održive segmente turističke industrije jer cikloturisti, za koje se zbirno, na najvećim europskih emitivnim tržištima, procjenjuje da ih ima oko 75 milijuna, traže očuvane prostore, autentične lokalne kulture, a njegov je razvoj posebno pogodan za stvaranje dodane vrijednosti ruralnim krajevima.

Pejzažne i klimatološke osobine polja Jezero pogodne su, prije svega, za razvoj trekking odnosno gravel biciklizma, a kako se geografski radi o lokalitetu koje spaja druge cikloturističke destinacije u razvoju (Makarsku rivijeru, Dalmatinsku Zagoru te Dolinu Neretve) primarni proizvod područja je izletnički ili „agencijski“ cikloturizam odnosno razvoj u jedno od odredišta jednodnevnih izleta cikloturista iz drugih destinacija.


Polje Jezero idealno je primjenu junction modela i to zbog relativno male površine, ekstenzivne mreže puteva i mogućih atrakcija, odmorišta i dodatnih sadržaja te promjenjivosti prostora, ovisno o godišnjem dobu.

U „junction“ modelu, destinacija se osmišljava tako da se, na temelju terenskog istraživanja te identifikacije zanimljivih točaka (eng. POI – points of interest) područje mapira korištenjem čvorova (eng. Junction ili Node). Čvorovi, ili raskršća povezani su mrežom trasiranih i obrađenih cestovnih/rutnih segmenata s poznatim podacima o njihovoj duljini, infrastrukturnoj opremljenosti, zahtjevnosti i atrakcijama koje dodiruju ili prema kojima vode.

Sama ruta se potom može dinamički kreirati (najbolje online kroz mobilnu ili web aplikaciju, ali moguće je i offline) jednostavnim odabirom „čvorova“ do kojih se i/ili putem kojim se želi voziti, kako bi se dobila trasa željene dužine, zanimljivosti i zahtjevnosti.

“Junction“ sustav, koji se u raznim oblicima uspješno primjenjuje na razvijenim cikloturističkim tržištima zapadne Europe, predstavlja inovativni proizvod na hrvatskom tržištu što mu daje i dodatnu marketinšku vrijednost.

Njegov temelj je ekstenzivno obrađena destinacija s relevantnim i sustavno analiziranim i interpretiranim podacima o infrastrukturnim karakteristikama, atrakcijama i dostupnosti dodatnih usluga na terenu. Na tom temelju se potom gradi sustav koji omogućava personalizirano i dinamičko planiranje cikloturističkog sadržaja, ali i stvaranje optimiziranih ruta i paketa unaprijed prilagođenih potrebama ciljanog tržišta.

Ovakva „otvorenost“ destinacije omogućava tzv. self- guided ture što je u skladu s turističkim trendovima kreiranja odmora bez posrednika.

“Vrijednost projekta iznosi oko milijun kuna i planiramo ga realizirati segmentno. Nadamo se odobravanju sredstava u 2021.godinu i početku realizacije. Idemo se voziti po dnu jezera koje je pretvoreno u najveće vinogorje” – napisao je Ante Pranić.