Politika i gospodarstvo

I TO SE DOGAĐA: Odbili donaciju neretvanskih mandarina, jer ih nema tko podijeliti?

Tko šljivi neretvanske humanitarce, mi to nismo, poručili su ovih dana, mada na nešto pristojniji način, iz općine Drenovci, nakon što su ih iz Ministarstva poljoprivrede zamolili da pomognu u dijeljenju 8 tona besplatnih mandarina koje u subotu stižu stradalima u poplavama u toj općini.

Kako piše portal vecernji.hr, višak neželjenih neretvanskih mandarina pogođenih ruskim embargom, koje će, doniraju li se, platiti EU, sutra se, naime, u dogovoru s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi trebao dijeliti u općinama Gunja (12 tona), Vrbanja (6 tona) i Drenovci. I dok su ostali općinari presretni što će ih stanovništvo na njihovu području dobiti, načelnik općine Drenovci Jakša Šestić (HDZ) u dopisu ministarstvu poručuje kako u općini nisu u mogućnosti prihvatiti mandarine jer “ne raspolažu osobljem koje bi to odradilo”.

Volonterski rad ne spominju nego preporučuju da se humanitarci “obrate Crvenom križu Županja jer isti imaju tzv. punktove u naseljima Općine Drenovci”. Strašno je kad imate priliku nekome pomoći, barem i simbolično, a onda dobijete odbijenicu, čuje se od organizatora. Sukladno naputku Bruxellesa, EU ove godine subvencionira višak od 7900 tona mandarina te 4050 tona jabuka. Je li moguće da ih netko, čak ni besplatne, ne želi ili se i u donacije plete politika?