Politika i gospodarstvo

Hypo banka kupila 75 posto dionica Luke Ploče u vlasništvu RH i HZMO

Na Zagrebačkoj burzi održana je javna dražba za prodaju oko 20 posto redovnih dionica Luka Ploče d.d. u vlasništvu Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, temeljem poziva kojega je objavio Centar za restrukturiranje i prodaju. Ukupno se prodalo 84.547 dionica, od čega je u vlasništvu RH bilo 47.054, a u vlasništvu HZMO 37 493 dionice.

Dionice Luke Ploče prodane su u četiri paketa, tri su bila veličine 21.137 dionica, a četvrti je bio za jednu dionicu manji.

Početna cijena prvog paketa bila je oko 12,1 milijuna kuna, a odnosila se na paket od 21.136 dionica, što znači da je početna cijena jedne dionice utvrđena u iznosu od 572 kune. Početna cijena za sva četiri paketa je bila je oko 48,5 milijuna kuna, a pojedinačni paket dionica prodao se po načelu „sve“ ili „ništa“.


Prvi paket dionica prodan je investicijskom društvu Rast, za oko 12,6 milijuna kuna. To znači da je početna cijena dionice porasla za 4,5 posto i dosegnula je gotovo 598 kuna.

Preostala tri paketa, koja je sačinjavalo ukupno 63.411 dionica, prodana su za nešto više od 38 milijuna kuna, što znači da je prosječna cijena dionice bila gotovo 607 kuna.

Kupac je HypoAlpe Adria Bank, ali pretpostavljamo da je riječ o skrbničkim računima. Prodajna cijena sva četiri paketa bila je nešto veća od 51 milijun kuna. Temeljni kapital Luka Ploče d.d. iznosi gotovo 170 milijuna kuna, a podijeljen je na 422.967 dionica, nominalne vrijednosti 400 kuna.

Uz nove kupce, vodeći dioničari pločanske tvrtke su AZ OMF skrbnički račun, PBZ CO OMF skrbnički račun, PBZ d.d., AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond, Zagrebačka banka d.d., skrbnički račun, Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. itd.

Tekst: Ante Šunjić
slobodnadalmacija.hr