Politika

HSS PREKINUO SURADNJU SA SDP-om: “Sve zasluge su pripisivali sebi”

Gradski odbor HSS-a Ploče, na jučer održanoj sjednici donio je Odluku o raskidu političke suradnje sa SDP Ploče, zaključenoj tijekom 2017. godine. O tome su javnost izvijestili priopćenjem koje potpisuje predsjednik GO HSS Ploče Zdenko Mateljak, a koje mi prenosimo sa portala Dubrovački dnevnik.

Tijekom zajedničkog obnašanja vlasti jasno su bili utvrđeni i dogovoreni programski sadržaji suradnje uz naglašeno temeljno načelo uzajamnog povjerenja i timskog predstavljanja postignutih rezultata zajedničkog rada.

Međutim, kako se to često događa, mnogo toga dogovorenog i u dobroj vjeri očekivanog, malo se toga u praksi ostvarilo, naprotiv, bilo smo svjedoci autokratskom ponašanju i isključivosti pojedinih nositelja vlasti, članova SDP-a, uvjereni da su dovoljni sami za sebe. Sve je to u danim okolnostima destabiliziralo političko jedinstvo i funkcioniranje gradske vlasti, u kojim je odnosima HSS bio primjer političke lojalnosti kako bi postojeća vlast i dalje funkcionirala, barem do izbora, ali ne iz povjerenja i lojalnosti prema SDP-u, nego isključivo iz političke i moralne odgovornosti prema građanima koji od svake vlasti očekuju rješavanje njihovih vitalnih životnih problema, a ne da se gubi dragocjeno vrijeme u postojećem preslagivanju i zazivanju mogućih vanrednih izbora.


Za sve ono što je postignuto tijekom ovog mandata postojeće  vlasti, bez obzira na sve što je rečeno, mi izražavamo istinsku radost, ali smo istovremeno žalosni ostajući u čvrstom uvjerenju da je bilo kvalitetnije uzajamne sinergije, mnogo toga bi se programski i financijski učinci više iskazali, na dobrobit svih nas, građana Ploča.

Stoga, naša odluka o raskidu suradnje sa SDP je potpuno jasna i argumentirana, posebno kad se prisjetimo i slijedećih činjenica:

  • Nas, kao i ostale partnere, ni slovom niti riječju, sve ove četiri godine mandata nikad SDP nije spomenuo kao idejne začetnike ili sudionike razvojnih programa. Sve je prepisivao isključivo sebi i za svoje dnevne političke potrebe.
  • Veliki dio izgradnje infrastrukture u Staševici je rezultat programa HSS-a a ne SDP-a koji ga sada prepisuju sebi.
  • Ideja izgradnja novog vrtića i izvršene priprema oko izgradnje je iznjedrena u dosadašnjem programu HSS-a u suradnji sa ravnateljem Osnovne škole, Borom Bustruc.
  • Asfaltiranje Briškog puta u Staševici, odrađen je vrlo nekvalitetno uz znatna uložena sredstva.
  • Nedovršena mrtvačnica u Staševici

Sve ovo navedeno kao i niz ostalih argumentiranih činjenica samo nas upućuje da svim budućim koalicijama dajemo isključivu prednost zajedničkim svjetonazorskim načelima i vertikalnoj povezanosti nosioca političke vlasti u DNŽ i RH, što ostaje jedini jamac sveukupnog razvoja.

O aktualnoj situaciji očitovao se i Dalibor Žderić, nositelj Nezavisne liste koja u Gradskom vijeću ima jednu vijećnicu.

„I prije četiri godine vodili smo se načelom pragmatičnosti. Vrlo je teško uskladiti i voditi projekte od interesa za grad Ploče ukoliko je na razini Županije i državne vlasti različita politička opcija. Svi znamo da ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dolaze iz naših Ploča. Odlaskom iz Ploča nisu zaboravili odakle dolaze. Tijekom proteklih nekoliko godina nisu se bavili „sitnim strančarenjem“  niti „malograđanštinom“, već su pomagali svom gradu na najbolji mogući način. Najsvježiji primjeri su uređenje državne ceste D-8 u Stablini, izgradnja dječjeg vrtića u Staševici i poticanje poljoprivrede u dolini Neretve, k.o. Plina i k.o. Pasičina.

I, naravno, sve te projekte sebi želi pripisati jedinica lokane samouprave u Pločama kojoj trenutno rukovodi SDP. Ne samo da takve projekte i zasluge nemoralo pripisuju isključivo sebi, već nigdje ne možete pronaći jednu malu gestu zahvale našim ministrima, Vladi i Županiji.

Grad Ploče je imao obvezu raspisati natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta. Međutim, iz njima znanih razloga to nije napravljeno. Takav pristup je neodgovoran i koči daljnji razvoj poljoprivrede u našem kraju jer poljoprivredni proizvođači ne mogu sudjelovati na natječajma za EU fondove. Zahvaljujemo se našim ministrima, Mariji Vučković i Tomislavu Ćoriću, Vladi RH koja je podržala njihove projekte, našem županu Nikoli Dobroslaviću, Đinu Zmijareviću i svima koji su pomogli u realizaciji svih projekata prevažnih za ovaj kraj“, rekao je Žderić, prenosi Dubrovački dnevnik. 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni