Politika

Hrvatski stručnjak upozorava: ‘Što prije treba povećati dječji doplatak’

Njemačka od 1. siječnja sljedeće godine diže dječji doplatak na 237 eura neovisno o prihodima roditelja.

Polovica zemalja EU ima univerzalni dječji doplatak, u razvijenima premašuje 100 eura, a u najbogatijima je i dvostruko veći, dok u preostalim članicama visina dječjeg doplatka uglavnom ovisi o primanjima roditelja i broju djece.

U Hrvatskoj je dječji doplatak zapravo socijalna pomoć samo za najsiromašniju djecu, odnosno obitelji s jako niskim mjesečnim prihodima i iznosi od 199 do 299 kuna, dok za treće i četvrto dijete imaju pravo i na pronatalitetni dodatak od po 500 kuna.


U listopadu je Središnji državni ured za demografiju uputio u javnu raspravu plan zakonodavnih aktivnosti za 2023., u kojem se za zadnji kvartal najavljuju izmjene Zakona o dječjem doplatku, odnosno povećanje doplatka uoči izbora za postojeće korisnike te proširenje na nove korisnike, no opet nema ni spomena o univerzalnom doplatku za svu djecu.

Inače, dječji doplatak prima oko 250 tisuća djece, a 2019. ih je bilo gotovo 300 tisuća, dok je 2002. dječji doplatak primalo oko pola milijuna djece.

Što se tiče sređenih zemalja EU koje imaju univerzalni doplatak, Irska, npr. ima doplatak za svako dijete od 140 eura mjesečno, Švedska 123 eura, u Austriji sva djeca do 3 godine primaju 114 eura doplatka, djeca do 9 godina 121 euro, a starija od 10 do 18 godina 141 euro. U Nizozemskoj ovisno o dobi djece doplatak iznosi 223 eura za djecu do 5 godina, a najveći je, od 319 eura, za djecu u dobi od 12 do 17 godina.

Profesor socijalne politike sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zdenko Babić drži da je trebalo već od sljedeće godine uvesti univerzalni dječji doplatak i dodatno ga povećati za djecu iz siromašnijih obitelji.

– S obzirom na povećane prihode državnog proračuna uslijed realnog gospodarskog rasta, ali i visoke inflacije, te rastućih troškova života svima, a posebice u višečlanim obiteljima s djecom, trebalo je već u proračunu za 2023. predvidjeti sredstva i do kraja godine u Saboru izglasati zakonske promjene te, po mom mišljenju, uvesti univerzalni dječji doplatak od 100 eura po djetetu i dodatna povećanja za djecu u ispod određenog dohodovnog cenzusa. Pasivnost u ovom važnom području od strane nositelja socijalne politike u kontekstu visoke inflacije i rastućih troškova zasigurno nije od koristi obiteljima s djecom, a uvedeni dodaci primateljima dječjeg doplatka unutar paketa Vlade za ublažavanje posljedica inflacije imaju kratkoročan učinak simbolične pomoći…

Prava pomoć obiteljima s djecom i unapređenje bilo bi donošenje univerzalnog doplatka od 100 eura po djetetu od 1. siječnja 2023. uz dodatke obiteljima slabijeg socioekonomskog statusa – kaže Babić, dodajući da bi odgovorni nositelji socijalne politike što prije trebali ići u tom smjeru.

Jesu li predlagali uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka iz Središnjega državnog ureda za demografiju nisu nam odgovorili, a na pitanje na koji iznos će se povećati doplatak za postojeće korisnike odgovaraju općenito da će se izmjenama i dopunama Zakona o doplatku razmotriti mijenjanje dohodovnog cenzusa, te da će njihov prijedlog povećanja iznosa doplatka za djecu ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima državnog proračuna.

Donošenjem zakona do kraja 2023. očekuju poboljšanje statusa budućih korisnika doplatka za djecu. Inače, Hrvatska je na začelju EU po izdvajanju za dječji doplatak s 0,3% BDP-a. Irska ima doplatak za svako dijete od 140 eura mjesečno, Švedska 123 eura…

Izvor: Večernji list

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni