Politika

HRVATSKE AUTOCESTE: Postavlja se preko 1088 novih superkamera za nadzor prometa

Hrvatske autoceste postavit će 1088 novih digitalnih kamera duž cijele svoje mreže autocesta, u sklopu projekta rekonstrukcije sustava videonadzora i sustava videodetekcije, čija je vrijednost oko 41 milijun kuna. Te superkamere sa sustavom videodetekcije otkrivaju u nekoliko sekundi izvanredne situacije na autocesti poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo ili vozilo koje se kreće presporo…


U HAC-u objašnjavaju da sve više vozila na autocestama povlači za sobom i potrebu za povećanje sigurnosti prometa na njima, piše Večernji. Pri tome se najviše izvanrednih situacija na autocestama najčešće događa u zonama čvorova i velikih objekata. A kako bi se spriječile moguće posljedice izvanrednih situacija na autocestama, ističu u HAC-u, potrebno ih je na vrijeme detektirati te s pomoću promjenljive prometne signalizacije prenijeti poruke sudionicima u prometu i pravodobno upozoriti sve nadležne interventne službe. Stoga je na autocestama uveden sustav videonadzora i videodetekcije kojim se obavlja stalan nadzor i analiza stanja prometa. Kamere su pri tome postavljene na mjestima gdje je najveća mogućnost nastanka incidentnih situacija.

U operativnom centru, kažu u HAC-u, osim što se prati u svakom trenutku stanje prometa, prate se i vremenski uvjeti na trasi te se poduzimaju potrebne mjere dođe li do izvanrednih situacija ili pogoršanja meteoroloških uvjeta. Učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama potpuno ovisi o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata. Svakom izgubljenom minutom dramatično raste rizik druge, sekundarne nesreće uzrokovane početnim incidentom. Svaka sekunda u otklanjanju početne incidentne situacije je bitna – tumače u HAC-u i dodaju da učinkovito upravljanje izvanrednim situacijama može spasiti živote, a sama reakcija je najovisnija o brzoj detekciji i verifikaciji incidenata.

Napredne tehnologije automatske detekcije incidenata, navode u HAC-u, detektiraju sve značajne incidente u roku od nekoliko sekundi, a rezultat toga su ublažavanje posljedica incidenta i izbjegavanje sekundarnih nesreća. Prometni podaci, kompresirane slike i alarmi šalju se u kontrolnu sobu. A sustav se može, kažu u HAC-u, integrirati tako da služi kao okidač drugih sustava, poput prometnih svjetala, promjenljivih prometnih znakova ili informacijskih displeja.

Pri generiranju alarma, referent-operater u kontrolnoj sobi dobiva ne samo alarm nego i vizualnu informaciju pomoću snimke samog događaja i tako na najinformiraniji mogući način odlučuje o potrebnim postupanjima. Analiza snimaka kamera u realnom vremenu omogućava efikasnije upravljanje prometom na autocestama – objašnjavaju HAC-ovi stručnjaci.

U slučaju, dodaju, izvanrednih situacija njihova pravovremena detekcija omogućuje brzu intervenciju nadležnih službi, a druge sudionike u prometu moguće je pravodobno obavijestiti kako bi se izbjegle sekundarne nesreće. U postojećem sustavu videonadzora i videodetekcije na HAC-ovim autocestama pojavljuju se problemi s optikom kamera, izlaznim signalima, niskom rezolucijom, kamere nemaju odgovarajući zoom i pregled detalja.

Stoga su u HAC-u, u skladu sa suvremenim tehnološkim standardima sa sigurnosnog i prometno-informacijskog aspekta, pokrenuli proces rekonstrukcije postojećeg sustava videonadzora i videodetekcije. Tako su lani izradili izvedbeno-projektnu dokumentaciju kojom je predviđena zamjena analognih kamera suvremenim digitalnim IP kamerama te postavljanje dodatnih digitalnih kamera na lokacijama na kojima trenutačno nije moguće udovoljiti zahtjevima automatske detekcije incidenta.

U HAC-u kažu da su IP kamere ili kamere internetskog protokola digitalne videokamere koje prenose videozapise preko računalne mreže. One imaju bolju kvalitetu slike, naprednu tehnologiju snimanja i mogućnost povezivanja velikog broja kamera u nadzorni sustav. Uz to, objašnjavaju u HAC-u, digitalne kamere imaju napredne značajke, kao što su analiza, napredna tehnologija detekcije pokreta i daljinsko fokusiranje. Videozapisi se skladište digitalno, koristeći mrežne videosnimače. A u jedan sustav za videonadzor, kažu u HAC-u, može se dodati doslovno neograničen broj kamera internetskog protokola.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni