Politika i gospodarstvo

Hrvatska ima više mehanizama za ostvarenje projekta Pelješkog mosta

most pelješac by peljeski-most.hr

– Hrvatska je važan čimbenik europske prometne mreže i provedbe europske prometne strategije, koja predstavlja kralježnicu cijelog europskog prostora – izjavila je u petak u Zagrebu povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc nakon sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima Brankom Grčićem i Sinišom Hajdaš Dončićem, piše portal SEEbiz.
– Imala sam ugodan susret s premijerom Milanovićem s kojim sam razgovarala o izazovima u sektoru prometa u EU te smo zajedno zaključili da se Hrvatska, kao najnovija članica EU-a, aktivno uključila u sve glavne prometne projekte u EU – kazala je Bulc.
Na novinarske upite o projektu Pelješkog mosta, Bulc je odgovorila da zna za to, ali da to nije njeno područje jer je u sklopu regionalnog razvoja.
– Koliko znam, projekt Pelješkog mosta je u procesu i provodi se njegovo vrednovanje, a znam i da Hrvatska ima više mehanizama za ostvarenje tog projekta, kao što ima i više instrumenata u EU za to te je na hrvatskoj Vladi da se odluči koji će mehanizam odabrati – kazala je.
Uz nju, izjavu novinarima je dao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je rekao da pitanje povezivanje hrvatskog juga nije uopće upitno, a sada se samo radi o poštivanju procedure, koja je EU, napominje, tri do četiri puta složenijom od nacionalne.
– Draft studije predan je Hrvatskim cestama prije 20-ak dana, a ovih se dana, možda već danas, treba pojaviti konačna verzija studije izvodljivosti i utjecaja na okoliš, nakon čega će za Pelješki most krenuti svi drugi razgovori i pronalaženje instrumenta s Europskom komisijom oko tog projekta – kazao je Hajdaš Dončić
Osim toga, Hajdaš Dončić je jučer u emisiji RTL Direkt izjavio da bi do kraja mjeseca trebali dobiti studiju izvodljivosti, dok bi se krajem rujna ili listopada trebao raspisati natječaj za izgradnju Pelješkog mosta.

Tekst: www.dubrovacki.hr via Seebiz
Foto: www.peljeski-most.hr