Politika i gospodarstvo

Hrvatska do Neptuna: RH šalje svoj prvi satelit u svemir

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je primio predstavnike Jadranske aero-svemirske asocijacije A3, nevladine, neprofitne i neovisne udruge osnovane s ciljem poticanja, istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru.

Ured predsjednika priopćio je da su predstavnici Asocijacije, kojoj je cilj i posredovanje u projektima kao 2point of contact”, obrazovanja i savjetovanja te međunarodne suradnje, predsjednika upoznali sa svojim aktivnostima.

Izvijestili su ga i o suradnji sa stručnjacima u tvrtkama i institucijama iz sektora znanosti i obrazovanja, a koji su voljni sudjelovati u aero-svemirskom programu RH kroz osmišljavanje i izvedbu projekta u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.


Razgovaralo se i o razvijanju, montiranju i lansiranju prvog hrvatskog satelita 2U CubeSat pod nazivom projekt “Perun 1”, za kojega su rekli kako im je plan lansirati ga u lipnju 2023. te su Milanovića upoznali s troškovima lansiranja.

Predstavnici Asocijacije naglasili su kako im je lansiranje satelita kratkoročni cilj, ali da rade sa studentima i mladima koje žele podučiti svim segmentima organizacije i provedbe ovakvog projekta, pa im je dugoročni cilj edukacija i otvaranje sveučilišnog smjera.

U izaslanstvu Jadranske aero-svemirske asocijacije A3 bili su predsjednik Slobodan Danko Bosanac, savjetnik za srednje školstvo Stevče Arsoski, voditeljica projekta “Perun 1” Mirela Obrić, student Visokog učilišta Algebra i tehnički voditelj projekta Filip Kisić te savjetnica za inovacije i poslovno planiranje A3 Ida Srdić.

HINA