Politika

HO-HO-HO: Radnici se nadaju božićnicama u novcu umjesto utješnih bonova

Jedan od četvorice zaposlenih u Hrvatskoj ove godine ne nada se božićnici, a trojica računaju da će dobiti prosječno po 1938 kuna, ili 479 kuna više nego prošle godine.

Rezultati su to istraživanja portala MojPosao u kojem je sudjelovalo više od 400 ispitanika i 11 poslodavaca.

S tog portala navode da ove godine božićnicu očekuje 73 posto ispitanika, što je povećanje u odnosu na lanjskih 69 posto građana. Ističu da oni koji joj se ne nadaju kao razlog njezina izostanka navode ili politiku tvrtke, u 67 posto slučajeva, ili loše poslovne rezultate, što navodi 14 posto ispitanika.


– Među onima koji računaju na božićnicu, velika većina, njih 91 posto, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1938 kuna, što je za 33 posto više od iznosa koji su u prosjeku dobili prošle godine, od 1459 kuna.

Bon za kupovinu ove godine očekuje 26 posto ispitanih, dok se 10 posto osoba nada poklon-paketu. Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuju svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu, njih 69 posto – ističu s ovog portala.

Uz zaposlene kojima je država poslodavac, božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih tvrtki, njih 83 posto, i srednjih tvrtki, 75 posto, a kao i prošle godine u ovo vrijeme, najmanje joj se nadaju zaposleni kod malih tvrtki, gdje ih 63 posto očekuje tu blagdansku naknadu.

Utješni bonovi

Prošle godine božićnicu je dobilo 69 posto ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu prije, kada ju je dobilo 68 posto ispitanika. Lani je božićnica uglavnom bila isplaćena u novcu i 82 posto ispitanika dobilo je u prosjeku 1459 kuna, što je nešto više nego godinu prije, kada je bilo isplaćeno prosječno po 1348 kuna. Bon za kupnju primilo je 27 posto zaposlenih, a svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon-paket.

– Poslodavci koji su se odazvali našem istraživanju ističu kako je božićnica svojevrsni bonus zbog dobrog poslovanja tvrtke.

U prosjeku, tri od četiri poslodavca naglašavaju kako je ona alat za zadržavanje postojećih zaposlenika, za polovinu je božićnica stvar tradicije, a za trećinu je to jedan od načina privlačenja novih zaposlenika – navode s portala MojPosao i dodaju da 53 posto njihovih ovogodišnjih ispitanika smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 47 posto ispitanika, koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati.

S druge strane, tri četvrtine poslodavaca dijeli stav prema kojem je isplata božićnica pitanje njihove dobre volje, dok 28 posto poslodavaca misli kako je božićnica pravo svakog radnika.

Kada bi zaposleni mogli birati kakvu će božićnicu dobiti, većina, ili 90 posto, ne bi mnogo razmišljala i odlučila bi se za novac, a ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2182 kune, što je 13 posto više od prosječne božićnice koju očekuju i čak 50 posto više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

Ima li išta u paketu?

Taj bi novac 47 posto ispitanika iskoristilo za podmirenje osnovnih životnih troškova, njih 24 posto bi je potrošilo na kupnju božićnih darova, devet posto bi zatvorilo dugovanja, a 15 posto ispitanika bi sebi nešto priuštilo.

Svaki deseti ispitanik u istraživanju portala MojPosao ne bi za božićnicu novac, za četiri posto njih bila bi dovoljna zahvala i poštovanje od strane nadređenih, tri posto bi rado dobilo poklon-paket, a toliko bi ih odabralo bon za kupnju proizvoda.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni