Politika

HDZ PLOČE: Umjesto demagogije ne bi škodilo malo transparentnosti

Nakon što smo pokušali dešifrirati jučerašnji odgovor Gradonačelnika Krstičevića na priopćenje GO HDZ-a Ploče vezano za Odluke donesene na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, moramo priznati da nismo uspjeli shvatiti što je to netočno izrečeno i plasirano prema javnosti. Dapače, ovaj odgovor nam izgleda kao i svaki drugi odgovor koji dobijemo na vijećničko pitanje koje se postavi od strane oporbe, odnosno ispraznu demagogiju bez konkretnog odgovora. Istina, po 100-ti put smo čuli kako Gradonačelnik ne prima naknadu za svoj „rad“ ali isto tako mu nije problem da redovito koristi imovinu u vlasništvu Grada u privatne svrhe.

Prije svega moramo naglasiti da intencija našeg istupa nije bila minoriziranje rada gradske uprave, već smo željeli da javnost ima jasne i transparentne informacije o troškovima i razlozima povećanja plaća u samoj gradskoj upravi. Uz sve to imajući na umu da je gotovo petina proračuna za prošlu godinu išla upravo na plaće. Svjesni smo da je došlo do promjena Zakona, smanjenja broja stanovnika, promjene na euro i ostalih propisa ali to nije uvjetovalo povećanje plaća i naknada na maksimalan iznos. Takva Odluka je jasno predložena od strane Gradonačelnika i donesena uz podršku vladajuće većine i predstavnika MOST-a (koji je više vladajući nego oporba unutar GV-a). Budući da je svako naše priopćenje temeljeno na konkretnim činjenicama odlučili smo objasniti građanima ali i Gradonačelniku (ako nije svjesan Odluka koje pradlaže na GV-u) zašto su to maksimalni zakonski iznosi. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jasno utvrđuje plaće gradonačelnika i zamjenika, a za Grad Ploče su slijedeći:
a. plaća gradonačelnika i općinskih načelnika u jedinicama lokalne samouprave koje imaju od 3.001 do 10.000 stanovnika, u iznosu većem od umnoška koeficijenta 4,55 i osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika, prema propisima kojima se uređuju obveze i prava državnih dužnosnika – IZGLASANO NA MAX IZNOS
b. Koeficijenti za obračun plaće zamjenika župana, zamjenika gradonačelnika i zamjenika općinskih načelnika mogu iznositi najviše do 85% koeficijenta župana, gradonačelnika odnosno općinskog načelnika čiji su zamjenici – IZGLASANO 3,85 ODNOSNO 84,61%

Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u članku 31a jasno definira maksimalnu naknadu koju član za rad unutar predstavničkog tijela može imati te ona za Grad Ploče iznosi 8.000 kn godišnje odnosno nešto više 1.061 eura. Međutim, to nije bilo dovoljno da se zadovolje apetiti Predsjednika GV-a već je na prijedlog Gradonačelnika ta naknada podebljana s bonusom od 50%, koliko je maksimalno zakonski dovoljeno, te ona sada iznosi 12.000 kn odnosno malo više od 1.592 eura.


Nadalje, obzirom da gradonačelnik proziva naše vijećnike za ne postavljanje pitanja, još jednom ponavljamo pitanje našeg vijećnika Stjepana Vlahovića koji je prilikom izlaganja tražio da se zbog transparentnosti izračuna troška plaće kaže iznos osnovice za obračun plaća kako bi se jasno vidio ukupan trošak povećanja plaća. Ali, kao i obično demagogija je prevladala u obrazloženjima i izostao je izravan odgovor. Međutim, da se ne bavimo ispraznim pričama tko je što rekao, predlažemo da se opet uvede direktan prijenos sjednica Gradskog vijeća putem Radio Ploča kako bi se svima zainteresiranima omogućilo praćenje. Naime, ta praksa je također ukinuta Vašim dolaskom na vlast.

Ono što je ostalo ne odgovoreno od strane Gradonačelnika je još važnije za Pločane. Govorimo o prirezu i komunalnom doprinosu. Dakle, još jednom ponavljamo kako je komunalni doprinos za poduzetnike u Pločama na maksimalnom zakonskom iznosu što direktno utječe na realizaciju investicija i daljnja ulaganja u našem gradu. Iako je smanjen komunalni doprinos za izgradnju obiteljskih kuća na području Grada i okolnih naselja, svjedoci smo da mlade obitelji svoje stambeno pitanje žele rješavati kroz kupnju stana, a komunalni doprinos je povećan upravo za investicije poput ulaganja u izgradnju višestambenih zgrada. Jedno od mogućih rješenja su bile zgrade POS-a kojih, kako stvari stoje, nema ni na vidiku. O prirezu koji plaćamo da i ne govorimo.

Nepravda i nejednakost osjeti se od prvog dana mandata ove vladajuće većine SDP-MOST te za kraj predlažemo da se vladajući podsjete jednog citata Gradonačelnikovog uzora Che Guevare budući da je i sam, kao što je rekao, ušao u politiku zbog nepravde i nejednakosti koja ga pogađa. “Iznad svega, uvijek budi sposoban duboko osjetiti svaku nepravdu počinjenu prema bilo kome, bilo gdje u svijetu.”

Klub vijećnika HDZ-a Grada

Foto: Mišo Krstičević/Facebook

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni