Politika

HDZ Ploče: Netransparentnost i aljkavost gradske vlasti prelama se preko leđa poljoprivrednika

Već više od 18 mjeseci poljoprivrednici s područja našeg Grada žive u neizvjesnosti i ne mogu u miru raditi posao od kojega žive i žele dalje živjeti. Glavni akter tog kaosa je aktualna gradska uprava koja uz već dokazanu neefikasnost sada unosi nemir u poljoprivredni sektor i dozvoljava špekulacije o jako bitnoj temi, a to je zakup poljoprivredenog zemljišta na području grada Ploča.


Riječ je o dva kompromitirana natječaja raspisana i međusobno povezana, a koja su na zadnjoj sjednici gradskog vijeća razdvojena tako da se prvotno glasalo o izboru najpovoljnijih ponuda za zemljište na području k.o. Plina i Kobiljača.

Tada je SDP-ova većina donijela Odluku na temelju neodgovarajuće dokumentacije pripremljene od strane netransparentnog Povjerenstva ali vladajućoj većini to nije niti bitno budući da ionako ne ulaze u tematiku o kojoj se glasa. Odluka za zemljište na području k.o. Komin i Opuzen tada je skinuta s dnevnog reda budući da je sada već bivši vijećnik Boro Šuman izbjegao odgovornost iako mu je glavna predizborna tema bilo upravo rješavanje poljoprivrednog zemljišta.

Kako bi se donekle rasvijetlio cjelokupan proces provedbe javnih natječaja za zakup poljoprivredenih zemljišta vijećnici HDZ-a su sukladno pravnim mogućnostima a u suradnji s vijećnicima Pločanske stranke Darjanom Barbirom, Sarom Žderić Kramar i vijećnikom HSS-a Zdenkom Mateljkom, još prije dva mjeseca uputili zahtjev za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda – Javni natječaji za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča.

Dosadašnji rezultat tog zahtjeva su potrošena dva mjeseca u procesu dopisivanja s gradskim službama koje su kupovale vrijeme kroz dobivanje suglasnosti od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka i Ministarstvo poljoprivrede vezano za ustupanje dokumentacije gradskim vijećnicima kako bi se organizirala tematska sjednica. U međuvremenu smo iz gradske uprave primili birokratske odgovore koji, osim što su stizali na kapaljku, sami po sebi nisu ništa objasnili a tražena dokumentacija do dana današnjeg nije dostavljena vijećnicima.

U posljednja dva mjeseca organiziran je samo jedan sastanak na kojem su prisustvovale dvije članice Povjerenstva i dvoje gradskih vijećnika međutim, ni taj sastanak nije urodio plodom. Da se nešto skriva jasno je i pticama na grani jer ovakvu netransparentnost o izrazito bitnom pitanju nisu mogli zamisliti niti naši najstariji sugrađani koji su svjedočili ovakvom ponašanju u bivšem sistemu. Iako je proces organiziranja tematske sjednice i dalje u tijeku gradonačelnik Krstičević bezuvjetno traži potporu gradskih vijećnika i inzistira da se Odluka donese temeljem nepotpune i neadekvatne dokumentacije formirane od strane Povjerenstva.

Glavni razlog sazivanja tematske sjednice je upravo bio da se svim gradskim vijećnicima prezentira cjelokupna dokumentacija o natječaju koja je propisana Pravilnikom, a ne da se vijećnike stavlja u situaciju da odlučuju bez ikakvih valjanih informacija. Smatarmo da je to minimum transparentnosti u koju se tako često kune gradonačelnik Krstičević.

Na rad netransparentnog Povjerenstva imamo brojne zamjerke, a ključne su slijedeće:

Sukladno Pravilniku Odluku o najpovoljnijim ponudama trebalo je donijeti u roku od 60 dana.

Zapisnici s javnog otvaranja ponuda nisu nikad javno objavljeni, a trebali su biti Informacije o preliminarnim rezultatima natječaja su „curile“ prema određenim ponuditeljima što je dovelo do kaosa među ponuditeljima.

Nejednako postupanje prema svim ponuditeljimaablica temeljem koje gradski vijećnici glasuju nije tablica propisana Pravilnikom.

Budući da smo kao oporba iscpili pravne mogućnosti ovim putem još jednom javno apeliramo prema gradskim vlastodršcima da se priberu i organiziraju tematsku sjednicu kako bi, ne samo vijećnici, već i zaniteresirani građani dobili odgovore na ključna pitanja.

Ovakav način rada dovodi do opravdanje sumnje u cjelokupan proces provedbe natječaja i postavlja se pitanje, da li ovo forsiranje ima za cilj opstrukciju očito loše postavljenih natječaja i pokušaj prebacivanja odgovornosti?

Vijećnici HDZ-a Ploče

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni