Politika i gospodarstvo

HDZ će Mostu predložiti da Tomislav Ćorić bude mandatar sljedeće vlade?

HDZ bi kao mandatara iduće vlade mogao predložiti Tomislava Ćorića, predsjednika stranačkog Odbora za financije, doznaje Telegram. S ovakvim bi prijedlogom HDZ mogao izaći pred Most u sljedeća dva, tri dana, ovisno o odluci s današnje sjednice Predsjedništva stranke.

Novo rješenje
Most se od početka pregovora otvoreno protivi ideji da na čelu sljedeće vlade bude Zoran Milanović, ali i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.
Obzirom na to, Karamarko je bio prisiljen, ukoliko želi da njegova stranka nastavi pregovore s Mostom koji će rezultirati sastavljanjem vlade, na ustupke o kandidatu za premijera.
HDZ nije objeručke prihvatio Mostova inzistiranja na nestranačkom, stručnom mandataru, pa se rješenje sa Ćorićem u glavnoj ulozi nametnulo kao nešto što bi i Mostu moglo biti prihvatljivo.

Dva ključna razloga
Radi se o ekonomskom stručnjaku, profesoru sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, kojega HDZ često ističe kao jednog od kreatora njihovog reformskog programa. Upravo to je jedan od uvjeta za mandatara s kojim će HDZ doći pred Most ; da mandatar bude osoba koja je dobro upućena u reformski program.


“Pristat ćemo na nestranačkog premijera, ali pod uvjetom da to ne bude bilo tko, nego osoba koja je sudjelovala u kreiranju reformskog paketa,” rekao je izvor iz HDZ-a, prenosi Jutarnji list.
HDZ-ovci su što se tiče pregovora s Mostom u nešto lagodnijoj situaciji nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu odbio zahtjev Mosta o tripartitnoj vladi. Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i oni će donijeti odluku o zahtjevima Mosta koji, osim na stručnom premijeru i tripartitnoj vladi, inzistira i na velikim reformama.

telegram.hr