Politika

Guštajte u jagodama iz močvare

Kada se priča i piše o poljoprivredi, uglavnom dominiraju loše teme. Ili se voće i povrće ne može prodati ili su ga uništile elementarne nepogode, ljeti suša a zimi i na proljeće mraz. Stoga naša reportaža nije tipična „crna“ poljoprivredna priča kakve smo naučili čitati. Mladi poljoprivrednik iz Opuzena Petar Bjeliš zasukao je rukave i uhvatio se pomalo netipične proizvodnje za neretvansku dolinu – posadio je dva hektara jagoda. I pogodio. Jagode dobro rodile, sve se prodaje a i cijena od dvanaest kuna za kilogram je zadovoljavajuća.
Bilo bi bolje da je koju kunu više, ali Petar se ne žali.

Možda ovo i ne bi bila zanimljiva novinska priča da nasad jagoda nije zasađen usred močvare, točnije u Kutima, gdje se može doći samo plovilom. Još je zanimljivije da su jagode ‘umetnute’ u nasad mladih mandarina, pa zajedno rastu.

Parcela je duga više od 600 metara. Ne vidiš joj ni početka ni kraja. Tek desetak berača koji predano u plastične posudice beru jagode, koje će za nekoliko sati biti u Splitu ili Zagrebu.


Pogodna klima
Do sada se proizvodnja jagoda vezala uz vrgorački kraj. Istina, tamo je i počela, ali posljednjih godinu-dvije Neretva preuzima primat. Vrgorčani se zato ljute. Ali…

– Klima je u Neretvi pogodnija pa su jagode iz neretvanske močvare dozrele dva tjedna prije vrgorskih. Toplo vrijeme, voda u močvari koja zadržava toplinu učinili su svoje, pa su stoga neretvanske jagode bile prve na tržnicama hrvatskih gradova i trgovačkih centara. Nitko nije vjerovao da je ovo domaća jagoda, svi su mislili da je uvozna, ali kada su je probali uvjerili su se da je domaća neretvanska – priča nam Petar Bjeliš.

– I ova naša humusna zemlja daje bolje prinose, pojašnjava nam dok obilazimo nasad jagoda.

– Evo vidite, ovdje mraza uopće nije bilo. Jednostavno, okolo je voda koja zadržava toplinu od nekoliko stupnjeva, što je presudno da proljetni mraz ne našteti nasadima – kaže.

On je zasadio pedeset tisuća sadnica jagoda. Nasreću, sve su dobro krenule, pa se očekuje izniman urod i dobra kvaliteta.

– U idealnim uvjetima s jedne sadnice može se ubrati do kilogram jagoda. Prosječan prinos je 60 deka – pojasnio nam je Bjeliš.

A jagode u močvari ove godine su dobro rodile. Krupne, crvene, zadovoljavaju sve europske standarde ali ne izvoze se. Nažalost, u Hrvatsku se puno jagoda i uvozi ali kupci itekako znaju razlikovati domaću od uvozne, a naša je nesumnjivo kvalitetnija.

– Kada kupite jagode u dućanu one na prvi pogled izgledaju OK, ali čim je uzmete u ruku vidite da je napola trula, jer tko zna koliko se dana transportirala iz Španjolske – govori nam Bjeliš, koji je svoj nasad podigao vlastitim sredstvima, bez ijedne kune poticaja.

Pedeset tisuća sadnica jagoda impozantna je brojka. Svaka sadnica je koštala 1,50 kuna. Sorta clary nabavljena je iz Italije i zamrznuta stigla u Neretvu.

Novi trend
– Bilo bi dobro kada bi se razvila svijest naših ljudi da kupuju domaće. To bi onda bila prava stvar, jer pogledajte Amerikance, dok god imaju svoje proizvode oni neće kupiti uvozno. To bi bio poticaj za našu poljoprivredu – kaže Bjeliš.

Inače, proizvodnja jagoda u dolini Neretve novi je trend u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje su do sada uglavnom dominirali agrumi i plastenička proizvodnja sezonskog povrća. Iako se jagode mogu dobro prodati, Neretvani zaziru od proizvodnje ovoga voća zbog visokih početnih ulaganja. Za podignuti hektar nasada, koji traje najduže tri godine, potrebno je i do dvadesetak tisuća eura. Jagoda naime nije trajnica, ona se bere tri godine, prve i druge godine daje dobar prinos a već treće plodovi budu sitniji pa se intenzivna proizvodnja ne isplati.

Trenutačno se neretvanske jagode prodaju za dvanaest kuna po kilogramu. Cijena nije loša, ali kada se uračunaju visoki početni troškovi, sadnica, folije, gnojiva, proizvođači bi bili zadovoljni s cijenom od oko četrnaest kuna.

– Takva cijena na ove naše prinose koji su visoki je zadovoljavajuća – kaže nam Bjeliš, koji ozbiljno razmišlja o proširenju proizvodnje.

Za sada se neretvanske jagode prodaju samo po Hrvatskoj, a ako se dostigne količina od tisuću proizvedenih tona zasigurno će jagode iz neretvanske močvare krenuti i prema velikim gradovima Europe.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foro: Denis Jerković / EPH via www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni