Politika i gospodarstvo

Grmoja ministru Kujundžiću: Na koji način ćete riješiti lošu situaciju za pacijente južnog dijela Hrvatske?

Saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je jučer ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zastupničko pitanje u kojem traži odgovor, odnosno rješenja za lošu situaciju za pacijente južnog dijela Hrvatske jer Metković, Ploče i Makarska nemaju stručnjake koji mogu voditi medicinsko-biokemijski laboratorij. Njegovo pitanje prenosimo u cijelosti:

Privatni medicinsko-biokemijski laboratorij u Metkoviću, kojeg je vodila nedavno preminula specijalistica medicinske biokemije te nad istim imala koncesiju, više ne može izdavati nalaze krvi.

Trenutno nitko drugi od zaposlenika nije specijalist medicinske biokemije, a zbog novonastale situacije od ponedjeljka 25. ožujka 2019. krv se u Domu zdravlja Metković može vaditi najkasnije do 8.30h, nakon čega se vozilom prevozi do Kaštela gdje se nalazi privatni laboratorij s kojim je potpisan ugovor. Nakon obrade nalaz se tek tada vrati u Metković gdje se predaju pacijentima ili liječnicima. Identičnu proceduru prolaze stanovnici Makarske i Ploča.


U suprotnom pacijenti su prisiljeni zbog vađenja krvi odlaziti u Split ili Dubrovnik.

Moje pitanje glasi:

Na koji način mislite riješiti nastalu izuzetno lošu situaciju za pacijente južnog dijela Hrvatske kojima je potrebno vađenje krvi, poglavito hitnim slučajevima?
Prihvaćate li odgovornost za ovakvu stanje budući da ste zajedno s gradonačelnikom Metkovića obmanjivali građane s projektom Dnevne bolnice koji ne rješava ove slučajeve a i koja će sam biti u ovakvim problemima zbog nedostatka stručnog kadra?

Kada i na koji način planirate riješiti nedostatak stručnog kadra u DZ Metković, u ovom slučaju ponajviše specijalista medicinsko-biokemijskog laboratorija?

S poštovanjem, zastupnik Nikola Grmoja

Ministar Kujundžić je dužan na ovo pitanje odgovoriti u roku od 30 dana. Nadamo se da će odgovor bit konstruktivan i provediv u što skorijem vremenu.

Izvor: likemetkovic.hr