Politika i gospodarstvo

Grčić obišao gradnju ceste koja će Luku Ploče spajati s koridorom 5C

Cesta koja će Luku Ploče spajati s paneuropskim 5C koridorom bit će dovršen za godinu dana.

Riječ je o projektu vrijednom oko 64 milijuna kuna, od čega 85 posto (52.2 milijuna kuna) financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program promet 2007. – 2013., a ostatak Hrvatske autoceste d.o.o..

Gradi se brza četverotračna cesta na samom ulazu u lučki kompleks te odvojak za grad Ploče koji uključuje i nadvožnjak Vranjak preko željezničke pruge.


– Realizacijom ovog projekta omogućiti će se bolja povezanost grada i Luke sa autocestom odnosno koridorom 5C, kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, obilazeći trasu spojne ceste.

– Ovo je jako važan spoj dužine oko 1,3 kilometra, koji će Luku integrirati u postojeću izgrađenu infrastrukturu na ovom području. Ostalo ovisi o susjednoj Bosni i Hercegovini. Sredstva su pretežno osigurana uz EU fondova što je dokaz da te fondove koristimo ubrzano, kazao je Grčić.

Bez obzira što se radi o relativnom malom zahvatu za Hrvatske ceste ova gradnja je ipak bitna jer se financira iz sredstava Europskih fondova, što je od strateške važnosti, smatra predsjednik Uprave HAC-a Davor Mihovilić.

Projekt se većinski financira iz fondova EU-a a rok gradnje je godina dana budući je trusno i muljevito tlo što usporava radove-kazao je Mihovilović.

Od gradnje spojne ceste puno očekuje Luka Ploče.

– Završetak ove ceste će doprinijeti konkurentnosti Luke Ploče na tržištima, poglavito onima cestovnog prometa. Osim toga omogućiti će se dobivanje uporabne dozvole za ulazni kompleks Luke Ploče sa parkiralištima i administrativnim objektima, koji će biti servis kamionima, špediterima carini i policiji, kazao je ravnatelj Lučke uprave Ploče, Svemir Zekulić.

Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ/CROPIX
slobodnadalmacija.hr