Politika i gospodarstvo

Gradu Pločama odobreno 200 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, pozvala je predstavnike Grada Ploča na Svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju u 2018. godini. Potpisivanje će se upriličiti u srijedu, 16. svibnja u Zagrebu.

Konkretno, radi se o tome da je u ožujku 2018.g., objavljen Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Programa podrške regionalnom razvoju 2018.g. na koji se javio i Grad Ploče.

Programom Ministarstvo nastavlja pomagati održivost razvoja lokalne zajednice poboljšanjem lokalne infrastrukture.


Prijavljen je projekt Izgradnja potpornih zidova u MO Ploče (na Prišnici) i MO Šarić Struga, vrijednosti 635.273,13 kn i 200.000,00 kn je odobreno od strane MRRFEU.

Potporni zid u MO Ploče izgrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća prema standardima i metodologiji tog vremena. Zid je izveden kao kiklopski bez vezivnog materijala. Kako u zidu nisu ostavljene barbakane, odnosno nisu napravljani odvodi za odvođenje podzemnih voda, a zbog velike visine zida (preko 5,5 m) vremenom je došlo do deformacije, napuknuća i konačnog urušavanja zida na okolne terene. Dužina zida je oko 12 m.

U MO Šarić Struga glavna prometnica kroz naselje na jednom dijelu nije osigurana ni na koji način od urušavanja, odnosno nasip na kojem se nalazi prometnica je nezaštićena i konstantno se urušava na okolne parcele. Kako bi se izbjegla opasnost od potpunog urušavanja prometnice potrebno je pristupiti izgradnji potpornog zida dužine oko 38 m.