Politika i gospodarstvo

Gradski vijećnik Ostojić: Prijedlog HDZ-a i HSLS-a nije ono za što su građani Ploča i korisnici vezova u lučici „Mala pošta“ potpisivali peticiju!

[youtube]Insert video URL or ID here[/youtube]Jučer je u Pučkom otvorenom učilištu Ploče održana 11. Sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča. Na dnevnom redu bilo je osam točaka, a prije izglasavanja na redu je bio aktualni sad sa vijećničkim pitanjima.

Jedno do pitanja je bilo od vijećnika Josipa Ostojića (SDP) koje se tiče problematike komunalnih vezova u lučici „Mala Pošta”, kojeg prenosimo u cijelosti:

Moje pitanje je upućeno Gradonačelniku, zamjenicima ili gradskim službama te se odnosi na odluku Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije o svrstavanju lučice „Mala Pošta“ u luku prve prve kategorije. Sukladno pravilniku istog tijela, naknada za korištenje komunalnih vezova u lučici „Mala Pošta“ se korisnicima istih vezova povećala višestruko od dosadašnje te bi trebala iznositi 200,00 kn po dužnom metru plovila godišnje. 


Ovu Odluku o visini lučkih pristojbi i kategorizaciji luka, Upravno vijeće Lučke uprave DNŽ donijelo je na svojim sjednicama 28.04.2015. i 08.11.2016 godine. Korisnici vezova u Pločama su izrazili izuzetno i sasvim logično nezadovoljstvo postojećom Uredbom (s obzirom da u lučicu nije ulagano od strane LUP DNŽ te su  tek nakon 2 godine počeli dobivati ugovore o sklapanju novih ugovorno pravnih odnosa sa LUP DNŽ te nastavno tome, kako je i javno poznato, potpisali peticiju protiv takve odluke, pritom što je bitno napomenuti ne negirajuci nužni proces uređenja dosadasnjih prava i obaveza vezanih za korištenje vezova! Sukladno interesima korisnika vezova Grad Ploče je uputio prijedlog put Upravnog vijeća Lučke uprave DNŽ o prekategorizaciji uvale „Mala pošta“ u luku druge kategorije (cijena 120,00 kn po dužnom metru plovila) koju je Upravno vijeće LU DNŽ  odbilo na svojoj sjednici 12. Lipnja 2018. godine.

Također, po lokalnim portalima možemo pročitati da je, navodim, ”podrzan” prijedlog gradskih vijećnika koalicije HDZ-HSLS o popustu na pristojbu za plaćanje komunalnog veza u lučici „Mala pošta“, čin koji u potpunosti podrzavam, ALI taj prijedlog nije ono za što su građani Ploča i korisnici vezova u lučici „Mala pošta“ potpisivali peticiju niti dio priče na kojem su aktivno radila tijela Grada Ploča – isključivo rekategorizacija. Konkretno, zanima me zašto se toliko godina čekalo na provedbu pravilnika o naplati vezova te kako je moguće da su korisnici vezova naknadu plaćali i dalje u međuvremenu? Koji su daljnji mehanizmi djelovanja od tijela Grada po kojim kriterijima lučica „Mala Pošta“ zadovoljava uvjete prve kategorije? Tko će raspolagati novcem od pristojbi te gdje i na koji će način novac biti utrošen? – kraj pitanja.

Gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević odgovorio je sljedeće:

To je jedna problematika koja je već duže vrijeme aktualna, ono što treba naglasiti da su to odluke iz 2015. i 2016. godine. Prilikom preuzimanja dužnosti izvršnog tijela u gradu, analizirajući sve što se događa na području Grada, smo došli do toga da je upravljanje komunalnom lučicom “Mala Pošta” prepušteno našoj komunalnoj ustanovi, što po zakonu baš i ne bi trebalo biti tako, uz neke iznimke. Krenuli smo u razgovore sa Lučkom upravom jer ja kao odgovorna osoba nisam htio da se radi nešto što nije baš zakonski ispravno. Ono što sam saznao od strane Lučke uprave je to da je Grad prethodno negodovao oko svih tih stvari, tj. da se nije htjelo mijenjati postojeće stanje. Sa Upravom sam dogovorio da vide mogućnost hoće li se prekategorizirati sama lučica ili će kao takva ostati ali da se red treba uvesti. Sukladno tome smo organizirali raspravu sa gospodom iz LUP-a i sa korisnicima vezova, uputili smo i službeno dopis, na koji smo 02. srpnja 2018. dobili odgovor u kojem stoji da je Upravno vijeće Lučke uprave DNŽ na svojoj 6. sjednici, održanoj 12. lipnja donijelo odluku pod

a) odbacuje se prijedlog Grada Ploča o prekategorizaciji luke “Mala Pošta” u luku druge kategorije budući da luka zadovoljava kriterije 1. kategorije

b) odgađa se naplata komunalnih vezova za 2018. i počinje 1. siječnja 2019.

c) uvodi se pričuva na 5 godina i svim korisnicima se odobrava popust od 50% u prvoj godini i nalaže se ravnatelju da sukladno financijskim uvjetima, razradi početak uređenja sustava i da se isti rezerviraju u financijskom planu za 2019. godinu.

Ono što su gospoda ovdje jasno utvrdila da će sav novac koji se naplati od budućih koncesionara “Male Pošte” biti utrošeni upravo na održavanje i nadogradnju područja “Male Pošte” je nešto što je bitno za naglasiti.

Dio koji je vezan za lokalne portale i slično, mislim da upravo pokazuje da je postojao već jedan period od prije nekih godinu dana u kojem se gospoda iz HDZ-a ponašala slično. Sad, na žalost, opet imamo istu takvu priču. Je li normalno ili nije normalno da se raspravlja o prijedlogu gradskih vijećnika na županijskoj Lučkoj upravi na ovaj način, ne znam. Ali kada imate prijedlog Grada onda je to po meni definitivno jedna viša kategorija. Bilo bi fer i korektno da se takvi medijski manevri svedu na neku manju razinu, jer to niti ikome koristi niti će dovesti do toga da ljudi povećaju svoju vjeru i poštovanje prema ljudima koji su dublje involvirani u politiku. Apeliram da se takve stvari smanje na najnižu moguću mjeru, ali gledajući iz ove prespektive, to na žalost neće uroditi plodom. Jer cijelo ovo vrijeme, zadnjih nekih 2-3 mjeseca, imamo opet jednu reprizu onoga šta se događalo prije godinu dana – kraj odgovora.