Politika

Gradonačelnikov dopis Agenciji za poljoprivredno zemljište

kresimir vejic

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić poslao je dopis Agenciji za poljoprivredno zemljište, koje je na znanje dostavio i Minustarstvu poljoprivrede i ministru Jakovini, a u kojem traži, s obzirom na sve ispunjene uvjete od strane Grada Ploča, što žurnije raspisivanje javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta i pritom apelira na element domicilnosti, dakle poljoprivrednike s područja grada Ploča.

 

Dopis prenosimo u cijelosti:


Štovani,

Ovim putem se posebno obraćamo naslovu sa zamolbom za što žurnijim raspisivanjem javnog poziva za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području Grada Ploča, sukladno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Neosporno je, naime da je intencija zakonodavca bila privođenje svrsi neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koje se na području doline Neretve većim dijelom obrađuje.

U ovom trenutku poljoprivrednici na području Grada Ploča nalaze se u iznimno teškom položaju zbog općepoznatih okolnosti; nepovoljnih vremenskih prilika, otežanog otkupa i smanjene platežne moći stanovništva. Položaj poljoprivrednika posebno je težak uslijed nereguliranja statusa poljoprivrednika i nepostojanja ugovora kao osnove korištenja zemljišta. Samim time poljoprivrednici s područja Grada Ploča su nekonkurentni, ne mogu se prijavljivati na natječaje Programa ruralnog razvoja kao niti ostvarivati razne vidove poticaja.

S obzirom da je Grad Ploče prikupio i dostavio naslovu svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za raspisivanje javnog poziva za cca 700 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Ploča, posebno molimo za ažurnost u postupanju. Također apeliramo na naslov da prilikom provedbe Javnog poziva za dodjelu zakupa poljoprivrednog zemljišta i ocjene prijava za zakup maksimalno cijeni element domicilnosti, dakle uvažava činjenicu prijave poljoprivrednika s područja Grada Ploča kako je to Zakonom o poljoprivednom zemljištu i predviđeno.

Sa štovanjem

U Pločama 21.10.2014. Gradonačelnik Krešimir Vejić dipl.oec.

– Na znanje Ministru poljoprivrede gospodinu Tihomiru Jakovini, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica Grada Vukovara 78, Zagreb.

 

Tekst: www.ploce.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni