Politika i gospodarstvo

Gradonačelnik predstavio rekonstrukciju Dalmatinske ulice od nadvožnjaka do trajektnog pristaništa

Gradonačelnik Mišo Krstičević osvrnuo se na jučerašnju prometnu nezgodu u Pločama i prezentirao šta Grad Ploče radi na povećanju prometne sigurnosti. Tekst prenosimo sa službenog profila:

U cilju umirivanja javnosti ali i točnog informiranja, osvrnut ću se na jučerašnji nesretan događaj na raskrižju Dalmatinske ulice u Pločama i aktivnosti koje smo pokrenuli da takve situacije smanjimo na najmanju moguću mjeru.

Dragi sugrađani, svjesni opasnosti spomenutog raskrižja ovim putem molimo sve sudionike u prometu na dodatan oprez. Grad Ploče poduzima sve što je moguće u cilju podizanja razine sigurnosti i stoga smo s Hrvatskim cestama, u cilju poboljšanja prometnih i sigurnosnih elemenata prometnice, pokrenuli inicijativu izrade projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dalmatinske ulice u Pločama.


Izrađen je idejni projekt rekonstrukcije prometnice i temeljem prikupljenih posebnih uvjeta javnopravnih tijela predan zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. Obzirom da se radi o državnoj cesti, nositelj projekta su Hrvatske ceste.

Obuhvat zahvata je ukupne duljine 900m (relacija nadvožnjak pokraj Jadranovog – trajektno pristanište), a predviđa prometne trakove širine 3,50 m, trakove za lijeva i desna skretanja širine 3,25 m, biciklističko pješačku stazu širine 2,50 – 2,80 m, pješačku stazu 1,60 – 2,40 m i zelenu površinu (pojas) duž ukupnog zahvata kako bi se povećala sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu. Za ulaz i izlaz na autobusni kolodvor predviđen je dodatni trak za skretanje na isti.

Rekonstruirat će se tlocrtni elementi postojećeg križanja sa županijskom cestom ŽC6216 kod stanice tehničkog pregleda i značajno poboljšati horizontalna i vertikalna signalizacija. Na navedenom raskrižju projekt predviđa postavljanje semafora kao optimalno rješenje povećanja sigurnosti u prometu i usmjeravanja prometnih tokova.

Zbog jako lošeg stanja i nedovoljne izgrađenosti postojeće oborinske odvodnje, predviđena je izgradnja novog sustava na ukupnoj duljini zahvata.

Podsjetit ću vas da je Grad Ploče u 2019. godini postavio novu javnu rasvjetu u Dalmatinskoj ulici čime se značajno umanjila ugroza sudionika u prometu, prvenstveno pješaka koji su najugroženija skupina.

Projekt je, uzevši u obzir visoku frekvenciju prometa u Dalmatinskoj ulici, od iznimnog značaja za građane jer isti, uz izgradnju biciklističko pješačke staze, podrazumijeva rekonstrukciju neadekvatno uređenog raskrižja Dalmatinske ulice i Ulice Crna Rika (županijska cesta ŽC6216) na kojem se nerijetko događaju prometne nesreće.

Još jednom, apeliram na sve na dodatni oprez i molimo za strpljenje do konačne realizacije projekta.