Politika i gospodarstvo

Gradonačelnik Mišo Krstičević čestitao Međunarodni praznik rada

Pločanski gradonačelnik, Mišo Krstičević, na svojim službenim stranicama uputio je čestitku povodom Međunarodnog praznika rada koji se obilježava sutra, 1. svibnja.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

“Svima koji rade, žele raditi i od rada živjeti čestitam Praznik rada!


Prihvatimo rad kao sredstvo kojim ćemo si ispuniti svakodnevnicu, prihvatimo da zadovoljstvo životom ne proizlazi iz toga da radimo ono što volimo, nego da nam se sviđa ono što moramo raditi. Ovaj praznik obilježavamo da bi u ljudima probudili nadu, i pokazali da nastojimo biti u blizini svojim sugrađanima s ciljem pomoći koju smo spremni pružiti, a time, nadam se, omogućiti precizno definiranje problema na koje se trebamo fokusirati.

Drage Pločanke i Pločani, sutra je dan podsjećanja na povijesnu borbu radničke klase u čitavom svijetu i težnje da se stvori humaniji i pravedniji odnos prema radnicima. Budimo dio toga.

Vidimo se na centralnoj proslavi u Pločama!”

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika.

Upravo u spomen na navedeno krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke demonstracije. Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva, a u Hrvatskoj se blagdan rada počeo slaviti 1890. godine.

Simbol radničkog pokreta u jugoistočnoj Europi, Austriji i Italiji, a kasnije i simbol Praznika rada je crveni karanfil koji se na Praznik rada nosio u zapučku.

Ove godine Grad Ploče organizira proslavu Međunarodnog praznika rada programom koji započinje već u 6.00 sati ujutro okupljanjem ispred Crkve Kraljice Neba i Zemlje u Pločama članova MK Neretvanski Gusari Dolina Neretve odakle će krenuti na budnicu ulicama Ploča.

Hrvatska seljačka Glazba Komin budnicom u 7.00 sati će prodefilirati gradom do centralnog mjesta proslave, trga pored pločanske crkve.

Uz prigodni program predstavit će nam se i mladi pločanski šahisti.

Tradicionalna podjela “prvomajskog” fažola je u 10.30 sati.