Politika i gospodarstvo

Gradonačelnik Krstičević: Zaštita okoliša i sanacija Lovornika su nam prioriteti

Na današnjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča, vijećnik Siniša Marinović, ujedno i glavar mjesnog odbora Baćina, postavio je vrlo aktualno pitanje o “nacrtu dinamike i redoslijeda zatvaranja odlagališta otpada na području RH, kojom je planirano da se do izgradnje i otvaranja Županijskog centra za gospodarenjem otpadom, otpad s područja Dubrovnika i Metkovića odlaže na deponij Lovornik u Baćini.” Glavar Marinović tražio je od gradonačelnika Krstičevića da mu odgovori “je li Grad Ploče i na koji način sudjelovao u kreiranju navedenog dokumenta, kakav je njegov stav i što Grad namjerava učiniti.

Gradonačelnik Krstičević je na početku izlaganja napomenuo da Grad ni na koji način nije sudjelovao u kreiranju nacrta dinamike zatvaranja odlagališta.

“To je dokument koje je donijelo ministarstvo kao takvo i u nijednom obliku nismo bili sukreatori. S obzirom na interes javnosti, treba razjasniti da postoje dvije problematike. Prva je sanacija odlagališta otpada Lovornik, a druga je način sakupljanja otpada u županiji.


Jedini način zaštite Baćinskih jezera je sanacija Lovornika. I pravo je pitanje zašto je od 2008. do 2017. sve stajalo na mjestu? 10 godina se nije napravilo ništa, a trebao je samo jedan mali koračić – riješiti imovinsko pravne odnose sa Hrvatskim šumama, koji u 8 godina od strane izvršnih tijela u Gradu nije napravljen. Mi smo to napravili.

Druga stvar je sljedeća, prema članku 10, stavka 26 Zakona o gospodarenju otpadom, na snazi od 15. veljače 2019. godine, redoslijed i dinamiku zatvaranja odlagališta, te obavezu osobe koja upravlja odlagalištem da preuzima određeni miješani komunalni otpad sa drugih jedinica lokalne samouprave, određuje ministar sukladno dokumentu o dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada.

Zakon koji je donijela Vlada RH dao je ministru mandat da donese dinamiku odlaganja otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave i koja bi se kao takva trebala primjenjivati, što rezultira time da ministarstvo može naložiti preuzimanje otpada sa drugih jedinica lokalne samouprave.

Moj stav kao izvršnog tijela je vrlo jasan: Sve aktivnosti koje svakodnevno činim su usmjerene prema tome da se sanira odlagalište Lovornik i nikada neću ići van zdravog razuma i van koncepta očuvanja okoliša Baćinskih jezera. Ako bude bilo potrebe, i ovo Gradsko vijeće će donijeti jasne odluke koje bi zamijenile eventualna referendumska izjašnjavanja građana.

Neću dopustiti da me se na bilo koji način diskreditira po ovoj temi u kojoj sigurno nećete naći ni 1% nelokalpatriotskog razmišljanja i djelovanja. Prebacivanje odgovornosti na one koji ne sudjeluju u odlukama, neću dopustiti, javnost mora znati da postoji određena hijerarhija u donošenju odluka po ovom pitanju.

Žalosti me što postoji javni prostor koji je još uvijek zatrovan neistinama i politikanstvom i kao takav prezentiran javnosti. Ja se ovdje referiram na zakon koji je jedino mjerodavan. Postoje više instance, ljudi koji su do sada pokazali da vole ovaj grad i uvjeren sam da će oni taj isti problem riješiti. Uzdam se u njih.”