Politika i gospodarstvo

Gradnja pelješkog mosta počinje u jesen 2016., a planirani završetak krajem 2019. godine

Iako potpredsjednik Vlade dr. Branko Grčić u ponedjeljak, nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom u Bruxellesu, nije decidirano potvrdio da će se iz europskih strukturnih fondova financirati i pelješki most, iz Vlade saznajemo da opcija s izgradnjom mosta ne bi trebala biti upitna ni u kojem slučaju.

Potpredsjednik Grčić je, neslužbeno se može čuti, samo bio oprezan, budući da je nakon prihvaćanja projekta cestovnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje (vrijednog 400 milijuna eura), na hrvatskoj strani da ispoštuje rokove za izradu studije izvodljivosti kao potpune potvrde izbora mosta kao najoptimalnijeg načina povezivanja, a to bi se trebalo dogoditi do sredine iduće godine. Važno da je upaljeno zeleno svjetlo iz Bruxellesa, čuje se u Banskim dvorima.

Iz Vlade podsjećaju kako projekt cestovnog povezivanja hrvatskog juga, u sklopu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, uključuje i izgradnju pelješkog mosta i pristupnih cesta, odnosno spojne ceste preko Pelješca do ceste D8 (Jadranske magistrale). Prijava projekta planira se do kraja drugog tromjesečja 2015., početak radova u trećem kvartalu 2016., a završetak krajem 2019. godine.


Upućeni upozoravaju da je veće iznenađenje što je Europska komisija ocijenila prihvatljivim i financiranje projekta Zračne luke Dubrovnik, investicije teške 245 milijuna eura, budući da aerodromi već neko vrijeme nisu na listi prioriteta koji se financiraju novcem iz EU fondova.

H.PRNJAK
slobodnadalmacija.hr