Politika i gospodarstvo

Gradnja marine u Pločama zapela u DORH-u

Ploče by index.hr

Iz Grada Ploča poslali su, po tko zna koji put, požurnice za rješavanje pitanja vojnih objekata, ponajprije tzv. tehničke radionice, na adresu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, te Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, jer dosadašnji apeli gradskih službi nisu urodili plodom. 

Naime, u postupku pred Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom Grad Ploče za tri predmeta već duže vrijeme traži rješenje i snosi potrebne troškove. Riječ je o predmetima „Vojarna“, „Tehnička radionica“ i „Samački hotel“, izuzetno važnim za daljnji razvoj Ploča, čije gradske službe snose troškove dosadašnjih postupaka.

Lokacija predstavljena investitorima 
Za Ploče je posebno važna tzv. tehnička radionica jer je upravo ta lokacija predstavljena potencijalnim investitorima, koji su, kako navode u gradskim službama, pokazali interes da na toj lokaciji izgrade marinu s 400 vezova. Međutim, projekt je zastao zbog nepoduzimanja potrebnih radnji od strane Državnog odvjetništva u vezi s rješavanjem imovinsko- pravnih odnosa. 

Projekt je sada u fazi provođenja geodetskog elaborata za evidentiranje pomorskog dobra, čije je provođenje osnovni uvjet za okončanje postupka pred DUUDI-jem i povratom te lokacije Gradu. Premda je elaborat izrađen na inicijativu i o trošku Grada Ploča, sukladno s odredbama Pravilnika o obilježavanju i evidentiranju pomorskog dobra, elaborat se provodi na zahtjev Državnog odvjetništva, koje je prije nekoliko mjeseci zaprimilo elaborat, ali nije podnijelo zahtjev, čime je došlo do zastoja projekta Grada Ploča.

U Gradu ističu kako zbog bojazni da zbog ovakvog odnosa nadležnih institucija investitori izgube interes čine sve što je moguće da Državno odvjetništvo napokon podnese zahtjev, kojim bi se već postojeći geodetski elaborat u nadležnoj ispostavi katastra i proveo, a time i projekt marine nastavio. 

„Vezanih smo ruku i potpuni je zastoj u realizaciji ovoga projekta zbog nepoduzimanja radnji od strane DORH-a. Taj korak se jednostavno ne može preskočiti i dok DORH ne pošalje potreban zahtjev cijeli projekt stoji“, rekao je Izvor Škubonja, pročelnik Odjela za gospodarske i društvene djelatnosti. Ipak, u Gradu Ploče se nadaju da će nizom požurnica Državnom odvjetništvu ipak pokrenuti obradu ovog prevažnog predmeta.


Zastoj zbog elaborata
Iz Općinskog državnog odvjetništva ističu da je zbog zastoja u podnošenju geodetskog elaborata došlo zbog spornog upisa posjeda i prava vlasništva čestice zemljišta veličine gotovo 230 tisuća „kvadrata“, čija površina djelomično obuhvaća pomorsko dobro, a u Građansko-upravnom odjelu ODO smatraju da se radi o nekretnini u stvarnom vlasništvu RH. 

Zbog toga su podnijeli zahtjev Gradu Ploče za mirno rješenje spora, uz nacrt tužbe te prijedlog sudu za određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja nekretnine uz zabilježbu zabrane u zemljišnoj knjizi. U ODO, međutim, ističu kako „provođenje ovih radnji ne smije i neće biti zapreka za provedbu geodetskog elaborata i upis pomorskog dobra u zemljišnoj knjizi temeljem pravomoćnog rješenja, zbog čega će odmah biti dat nalog da se geodetski elaborat provede u zemljišnoj knjizi i evidentira pomorsko dobro“. 

Premda su od ovog odgovora ODO-a prošla dva tjedna, do zaključenja ovog teksta u pločanski Katastar nije stigao zahtjev za provedbu elaborata, a iz Grada Ploča otišle su nove požurnice i apeli za rješavanje ove situacije na adrese Vlade RH, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva, Udruge gradova i Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom.


Tekst: Ante Šunjić / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.index.hr