Politika i gospodarstvo

Gradit će se fotonaponske elektrane na krovištima u vlasništvu Grada

“U ožujku 2020. godine započeli smo s izradom projektno tehničke dokumentacije za izgradnju fotonaponskih elektrana na krovištima objekata u vlasništvu Grada Ploča” – podijelio je danas pločanski gradonačelnik, Mišo Krstičević, na svojim službenim stranicama.

“U cilju ostvarivanja ušteda u potrošnji električne energije dali smo izraditi idejne i glavne projekte fotonaponskih elektrana na zgradama javne namjene vođeni idejom da je izuzetno važno optimirati rashodovnu stranu gradskog proračuna i svih trgovačkih društava/javnih ustanova koje upravljaju navedenom infrastrukturom. Izrađivač dokumentacije je od Grada Ploča zaprimio potrebne ulazne parametre (tlocrte krovnih ploha objekata, potrošnju električne energije za 12 mjeseci 2019. godine, uključujući mrežarinu) kako bi se izradila okvirna kalkulacija i procjena instalirane snage fotonaponske elektrane.

Objekti za koje ćemo izraditi navedenu dokumentaciju su: zgrada Gradske uprave,zgrada Autobusnog kolodvora, Dom sportova Ploča, zgrada Dječjeg vrtića u Pločama, zgrada novog dječjeg vrtića u Staševici koji je u fazi izgradnje, zgrada Doma kulture u Pločama, zgrada Doma kulture u Peračkom Blatu za čiju je sanaciju krovišta paralelno ažurirana projektna dokumentacija i zgrada gradske tržnice čije je krovište u procesu sanacije.


Predviđeno razdoblje povrata investicije obzirom na povećanje burzovnih cijena električne energije i istovremeno smanjenje opreme za fotonaponske elektrane jeste 7 godina ovisno o lokaciji, a razdoblje moguće eksploatacije fotonaponskih elektrana, za koje vrijeme ćemo i dalje konzumirati uštede, minimalno 20 godina. Iz perspektive promatranja razdoblja povrata investicije, odlično ulaganje. Apsolutni nam je prioritet pokušati iznaći modele sufinanciranja za samu izgradnju fotonaponskih elektrana i na taj način značajno skratiti predviđeno razdoblje povrata investicije na < 5 godina.

U tijeku su terenske detaljne izmjere na lokacijama navedenih objekata, a sve glavne projekte s troškovnicima imat ćemo spremne do mjeseca kolovoza 2020. godine.

Nadam se da i ovi projekti neće biti trn u oku nekim bivšim garniturama koji se nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da se nešto radi. Da, radi. Da se prijavljuju projekti koji su nam itekako potrebni, jer, ponovit ću, naš je fokus od samog preuzimanja odgovorne dužnosti upravljanja gradom, usmjeren na ulaganje u infrastrukturu i inzistiranje na sufinanciranju projekata koji se izvode na području grada Ploča vanjskim izvorima financiranja. Sufinanciranje projekata je potreba jer se na taj način rasterećuje gradska blagajna, a posredno i građani Grada Ploča.

Puno je jednostavnije tapkati u mjestu, ali to nije naša opcija” – piše u priopćenju, a prenosimo i pripadajuće fotografije: