Politika i gospodarstvo

GRAD PLOČE – PAMETNI GRAD: Odobreno 11.042,35 EUR-a za Projekt eRačun

Gradu Ploče u sklopu CEF Telekom programa odobrena sredstva za prilagodbu programskih rješenja

Veća učinkovitost i transparentnost javnog sektora ključna su reformska područja svake javne uprave, pa tako i gradske uprave Grada Ploča. Smatramo kako digitalizacija poslovnih procesa predstavlja kritičnu metodu za smanjenje administrativnih troškova, povećanje produktivnosti u poslovnim procesima, te utječe na povećanje transparentnosti rada same gradske uprave.

U cilju unaprjeđenja poslovnih procesa, svjesni smo kako Vlada Republike Hrvatske provodi različite mjere kako bi se osigurala spremnost tijela javne vlasti za primitak računa u elektroničkom obliku. Jedna od tih mjera je i koordiniranje te sudjelovanje u projektima Instrumenta za povezivanje Europe – CEF Telecom (CONNECTING EUROPE FACILITY). U sklopu CEF-TC-2017-3 eInvoicing, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nositelj hrvatskog konzorcija partnera nastavilo je financiranje unaprjeđenja i promocije širenja i korištenje eRačuna između poslovnog sektora i državnog sektora.


Posebni naglasak predmetnog natječaja stavljen je na pružanje podrške jedinicama lokalne i regionalne samouprave u osiguravanju tehničkih i operativnih preduvjeta za zaprimanje i obradu elektronički zaprimljenih računa. Elektroničko fakturiranje dobar je primjer kako digitalna inovacija može osigurati učinkovitost i mjere za smanjenje troškova i opipljivih koristi za javnu upravu, građane i poduzeća. S ciljem transparentnog i učinkovitijeg rada naše Gradske uprave, Grad Ploče je iskoristio priliku te u funkciji projektnog partnera iskazao interes za sudjelovanje u projektu CEF-TC-2017-3 eInvoicing s ciljem nadogradnje svojih programskih rješenja,te njihove integracije za korištenje e-računa putem centralizirane platforme za razmjenu podataka.

Ovaj projekt je u skladu s našim planovima i interesima, a cilj nam je unaprijediti poslovne procese gradske uprave, osigurati transparenti rad gradske uprave prema našim građanima, te uporabom novih tehnoloških rješenja Grad Ploče učiniti stvarno pametnim gradom i smjestiti ga u razinu europskih pametnih gradova koji uporabom novih tehnologija za cilj imaju svojim građanima osigurati bolje uvijete za život

U skladu s planovima, cilj nam je i prilika da prihvatimo eRačun kao primarni oblik razmjene računa, što je u planu Europske unije do 2020. godine.

Grad Ploče