Politika

GRAD OD MILIJARDU EURA Ploče – centar za istraživanje plina i nafte na Jadranu

U Zagrebu se priprema ugovor koji će preporoditi čitav jedan grad. Grad o kojem govorimo su Ploče, a ugovor koji će Pločane razdrmati iz mrtvila i ubrizgati im ne samo nadu nego i pokoji euro biti će potpisan u četvrtak.

S jedne strane svoj će paraf staviti ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić – ako još niste čuli za ovo tijelo, nije do vas, jer Agencija je nedavno osnovana u svrhu realizacije i istraživanja eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj – i predsjednik Uprave Luke Ploče d.d. Ivan Pavlović.

Luka Ploče d.d. postat će logističko središe za istraživanje i ekspolataciju ugljikovodika na Jadranu. Nedavno je obznanjeno kako se na natječaj za eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadrano javilo šest velikih naftnih kompanija, koje su zatražile koncesiju na 15 istražnih polja, i sve će one biti smještene u Pločama. I sve što im bude potrebno za bušenje jadranskog podmorja dobivat će također u Pločama.


U bazi će biti smještene naftne kompanije, bušačke kompanije, radionice za popravke, logističke kompanije, inspekcije, a Luka Ploče, kao i sam grad, pružat će im pomorske, brodarske, lučke, remontne, građevinske, smještajne, prehrambene i prijevozne usluge.

Uz Ploče, u igri su bile i luke u Rijeci, Splitu i Zadru, no one su otpale svaka zbog svog razloga. Rijeka je predaleko, Split bez potrebnih kapaciteta, a Zadar s premalenim gazom.

Faza istraživanja, prema očekivanjima trajat će pet godina, a procjenjuje se kako će ulaganje po svakom istražnom području ići od 50 milijuna pa sve do 150 milijuna eura. A kada u obzir uzmemo da je sada riječ o 15 istražnih polja, onda dolazimo do minimalnih 750 milijuna eura, a realno i više od milijardu eura obrnutog novca, od kojeg će dobar dio ostati u Pločama.

500 radnika sada zapošljava tvrka Luka Ploče, a 200 novih radnih mjesta biti će uskoro otvoreno.

Vinko Vuković/ Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni