Politika i gospodarstvo

GO SDP-a Ploča protiv remilitarizacije Grada

Povodom najava vraćanja Hrvatske vojske u objekte u Pločama, dužni smo iskazati svoje protivljenje toj ideji i pokušati se usprotiviti tome skupa s drugim političkim subjektima u Pločama. Naime, SDP Ploča se zalaže za „iseljavanje“ vojske iz Ploča već više od 20-ak godina. Nije tajna da je još JNA u Pločama zauzela jedne od najatraktivnijih zemljišta koje je kasnije u upravljanju preuzela Hrvatska vojska, odnosno MORH. Predstavnici su Grada u više navrata pokušali ishoditi povrat tog zemljišta Gradu ili njegovo stavljanje u civilne svrhe jer je još od odlaska JNA dio objekata prepušten vandalima i vremenu, a nakon ukidanja vojnog roka i profesionalizacije Hrvatske vojske, veliki je dio ostalih objekata doživjelo sličnu sudbinu. Svjedoci smo nemara i nebrige MORH-a za te objekte, dok se Ploče nema gdje razvijati.

SDP je u povratu zemljišta pokazao kontinuitet nastojanja koje se u prvom redu očituje kroz povrat ili stavljanje u civilne svrhe pojedinih prostora koji su u vlasništvu MORH-a. Počevši od Doma kulture kojeg je MORH prepustio Gradu, do prostora Gradske knjižnice i restorana Mornar koji su prepušteni na korištenje Gradu odnosno Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića. Pored toga, SDP je i u Prostorne planove DNŽ i Ploča na prostorima koje zauzima MORH, ucrtao civilne svrhe te i na taj način, kroz prostorno-plansku dokumentaciju, iskazao i namjeru i stav SDP-a oko tih prostora.

Povrat dijela imovine MORH-a pod upravu Grada se dogodio i pred kraj mandata premijerke Jadranke Kosor kad je gđa. Kosor prepustila Pločama prostor Prnjara u kojemu su danas smještene gradske ustanove i tvrtke.


Korak unazad je bio zadnji županijski plan u kojem se nad vojnim područjima opet zabranjuje raspolaganje, iako su sve političke snage u Pločama oko tog plana postigle konsenzus  i zajednički tražile od Županijskog vijeća DNŽ da to ne dopusti, skupa s nizom drugih primjedbi.

I dalje čvrsto stojimo pri stajalištu da se MORH treba povući iz Ploča te da se putem DUUDI-ja ili povrata privatnim vlasnicima i Gradu ti prostori stave u civilne i gospodarske svrhe, sukladno kako to već Grad Prostornim planom predvidi. Najgore će biti da ti prostori i objekti i dalje stoje zapušteni i prepušteni daljnjoj devastaciji jer sumnjamo da će MORH iznaći sredstva da te prostore obnovi i odvede u normalno stanje.

 

GO SDP Ploče