Politika

Genijalna fora ministrice poljoprivrede: Nakratko zaposli ljude kod sebe pa ih bez natječaja prebaci u državnu firmu

Ante Bagarić (30), koordinator uzgojno selekcijskih mjera u konjogojstvu, kako je naziv njegovog radnog mjesta u Državnoj ergeli u Đakovu, u svom životopisu i radnoj knjižici ima zanimljiv podatak. Prije nego što je došao na to radno mjesto, ukupno je 16 dana radio u Ministarstvu poljoprivrede, prenosimo priču Drage Hedla iz Telegrama.

Kad se jednom netko dokopa mjesta u kakvom ministarstvu mora se dogoditi jako gadna stvar da ondje provede samo dva tjedna kao što je bio slučaj s Bagarićem. Ili mora postojati neki gadan trik kao što je slučaj u ovoj priči.

U Ministarstvu počeo raditi na neradni dan

Bagarić se ondje zaposlio – potvrđeno je Telegramu iz ministarstva na čijem je čelu Marija Vučković – 15. ožujka prošle godine. Već sâm datum vrlo je zanimljiv: Ante Bagarić u Ministarstvu poljoprivrede počeo je raditi u neradnu nedjelju (!!!), jer 15. ožujka 2020. bila je nedjelja. Onamo je došao kako nam je odgovoreno iz Ministarstva poljoprivrede ”sporazumom o trajnom premještaju” s Katedre za govedarstvo i konjogojstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. No, to ”trajno”, vidjet ćemo, nije dugo trajalo.


Radno mjesto na koje je Ante Bagarić primljen u Ministarstvo poljoprivrede ima prilično dug naziv pa ćemo ga citirati onako kako su nam to naveli u odgovoru na naš upit. Dakle, njegovo se radno mjesto zove. citiramo: ”stručni suradnik u Odjelu za uzgoj kopitara, u Službi za uzgoj kopitara i Banku gena domaćih životinja, u Sektoru za stočarsku proizvodnju, u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane”.

Ondje je, rekli smo, ukupno radio 16 dana (ne računajući, naravno, vikende), a već 1. travnja prošle godine, piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede ”Sporazumom o trajnom premještaju premješten je u Državnu ergelu Đakovo i Lipik, po prijedlogu ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća i ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik Nikole Grizelja, a s obzirom na gorući problem nedostatnih zaposlenika na uzgojnim selekcijskim mjerama u konjogojstvu”.

Zašto nije odmah zaposlen u Državnoj ergeli?

Svatko normalan, naravno, zapitat će se zašto Ante Bagarić ”s obzirom na gorući problem nedostatnih zaposlenika na uzgojnim selekcijskim mjerama u konjogojstvu” nije odmah otišao raditi u Državnu ergelu u Đakovu, već je dva tjedna protraćio u Ministarstvu poljoprivrede, odakle je ”sporazumom o trajnom premještaju premješten” tek 1. travnja 2020.

Razlog je jednostavan. Da bi se zaposlio na radno mjesto koordinatora uzgojno selekcijskih mjera u konjogojstvu, a da prije toga bar jedan dan nije radio u Ministarstvu poljoprivrede, Ante Bagarić morao bi se javiti na natječaj. I tu bi se pojavio problem: Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Državne ergele, za radno mjesto na koje je iz Ministarstva poljoprivrede premješten Bagarić, potrebne su četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Kako ih Bagarić nije imao jer njegov radni staž na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku počeo je 22. ožujka 2017., nađeno je rješenje. Kako kažu izvori Telegrama u Đakovu – a to potvrđuje i odgovor Ministarstva poljoprivrede – leđa za taj podvig podmetnuo je Nikola Grizelj, provjereni HDZ-ov kadar, sedmi na listi gradonačelnika Đakova Marina Mandarića za gradsko vijeće na nedjeljnim izborima.

Za natječaj jednostavno nije imao uvjete

Grizelj je Bagarića, kako stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede ”predložio” na radno mjesto koordinatora uzgojno selekcijskih mjera u konjogojstvu, a onda su Bagarića, nakon samo 16 dana premjestili u Državnu ergelu. Tako su izbjegli natječaj na kojem Bagarić ne bi mogao proći, jer nije imao potrebne uvjete.

Bagarić međutim, ni na koji način, za samo dva tjedna provedena u Ministarstvu poljoprivrede (gdje je vidjeli smo primljen u nedjelju!), nije mogao biti premješten u Državnu ergelu. Iz Ministarstva poljoprivrede nisu Telegramu odgovorili kako je Bagarić k njima ”došao” (upotrijebili su upravo tu riječ), pa ne znamo je li primljen na ugovor o djelu, na određeno vrijeme ili u stalni radni odnos.

Nejasno je kako su to uopće proveli

Temeljem Zakona o državnim službenicima i namještenicima službenika se može po potrebi službe premjestiti na drugo radno mjesto u istom ili drugom državnom tijelu. Ali da je Bagarić, recimo, primljen na ugovor o djelu, takav premještaj ne bi bio moguć kao što ne bi bio moguć ni da je primljen na određeno vrijeme. Da je pak primljen na neodređeno vrijeme, premještaj bi bio moguć tek nakon isteka probnog rada, a probni rad nigdje, pa ni u Ministarstvu poljoprivrede, gdje ljude zapošljavaju i nedjeljom, ne traje samo 15 dana.

Ante Bagarić je u Ministarstvo poljoprivrede došao sporazumom o trajnom premještaju dana 15. ožujka 2020. Prema očitovanju ravnatelja ergele, trenutno je od tri radna mjesta u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, vezana uz uzgojno selekcijski rad u konjogojstvu (upravitelj ergele, voditelj uzgoja i koordinator uzgojno selekcijskih mjera u konjogojstvu), popunjeno samo radno mjesto koordinatora uzgojno selekcijskih mjera u konjogojstvu, i to navedenim premještajem, piše Telegram.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni