Politika i gospodarstvo

[FOTO] U Pločama obilježen Dan antifašističke borbe

U petak su, 22.06.2018., povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašista Ploča, položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje u Spomen parku, ispred spomenika braniteljima iz Domovinskog rata, u Peračkom Blatu i Baćini

Vijence su položili predstavnici Grada s gradonačelnikom Krstičevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Nikom Orepićem, predstavnici Udruge antifašista Ploča, izaslanstvo pločanskog SDP-a i mjesnih odbora s područja grada.

Podsjetimo, Dan Antifašističke borbe 22.lipnja je državni blagdan u Republici Hrvatskoj, i obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 1941.g. u šumi Brezovica kod Siska,osnovan prvi partizanski odred ujedno i prva Antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Od osnutka sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske /NOV/ borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske,a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade,17 divizija i 5 od ukupno 11 korpusa.


Kako je bilo u petak pogledajte u foto galeriji: