Politika i gospodarstvo

Forbesova konferencija: “Termoelektrana Ploče donijela bi pola milijarde eura hrvatskim tvrtkama”

– Luka Ploče idealno je mjesto za izgradnju termoelektrane. To je industrijsko područje, udaljeno je samo sto kilometara od naše najznačajnije hidroelektrane “Zakučac”, blizu je i HE “Dubrovnik”, a njezinom izgradnjom u Pločama više ne bismo bili ovisni isključivo o poslovima s tvrtkama u BiH i Italiji – kazao je mr. Damir Begović, stručni savjetnik tvrtke “Luka Ploče energija”, na konferenciji hrvatskog izdanja “Forbesa”, organiziranoj u utorak u splitskom hotelu “Le Meridien Lav”.

Tema je bila energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, pa se, logično, polemiziralo koje izvore koristiti: vjetar, sunce, plin ili ugljen? Begović je naglasio da je vrijednost investicije u Pločama 1,2 milijarde eura, a da bi od tog posla čak 480 milijuna eura pripalo domaćim tvrtkama.

Taj bi se projekt financirao isključivo privatnim novcem, a učinci za lokalnu zajednicu bili bi ogromni. Prema procjenama, na gradilištu termoelektrane stalno bi radilo oko 1200 radnika, a oni bi Pločama donijeli 76 milijuna eura.


Studija o isplativosti projekta u dolini Neretve pokazala je da bi veliku korist od svega imali i hrvatski brodari koji bi tako osigurali posao na prijevozu ugljena na duge staze, ali i brodogradilišta koja bi ciljano gradila brodove za te potrebe.

Marko Nuić, suvlasnik najveće hrvatske solarne elektrane, naglasio je da smo na bogomdanom području za eksploataciju sunčeve i vjetroenergije, no na taj način proizvodimo tek 24 megavatsata godišnje, za razliku od Slovenije čije su brojke 10 puta veće.

Ranko Vujčić iz Upravnog odjela za gospodarstvo Županije splitsko-dalmatinske rekao je da su sve ponuđene opcije u “igri” jer nam energije nedostaje, te da bi ih sve trebalo uzeti u obzir i koristiti.

Izrazio je žaljenje što su poticaji dosad išli isključivo u korist inozemnim ulagačima, umjesto da se podupiralo domaći sektor, prvenstveno kad je u pitanju znanstvenoistraživački rad.

Mira Krneta, direktorica HBOR-a za Dalmaciju, govorila je o kreditima koji se tiču energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, a zanimljivi su naročito hotelijerima koji obnovom pročelja, zelenim fasadama, popravkom krovova ili korištenjem solarne energije za toplu vodu znatno smanjuju troškove poslovanja.

– Krediti se plasiraju na rok od 14 godina, s počekom od godinu dana ili više ako se tako dogovori zbog posebnih okolnosti projekta koji se financira. Najveći iznos izravnog kreditiranja od strane HBOR-a je devet milijuna kuna, a zanimljivo je da korisnici kredita mogu dobiti i darovnice EU-a kojima se smanjuje glavnica, ako njihovi projekti zadovolje određene uvjete. Kamate su 3 ili 4 posto, ovisno o modelu – kazala je Krneta.

Vlasnik zelenog ili ekohotela “Split” u Podstrani Mladen Tomić podsjetio je okupljene kakav se potencijal krije među privatnim iznajmljivačima u Dalmaciji, naročito na splitskom području koje je danas postalo značajnom destinacijom hvaljenom u svjetskim okvirima, a dobar dio iznajmljivača, istaknuo je Tomić, goste prima šest mjeseci godišnje.

– Svaka investicija u alternativne izvore energije danas vraća se sutra i zato smo se odlučili za zeleni hotel – pojasnio je Tomić, a Begović dodao da bi cijela Dalmacija trebala biti pokrivena solarima za toplu vodu.

– No, to ne znači da treba odbaciti termoelektrane zbog ugljena, jer one će ovoj regiji osigurati i industrijski razvoj jer ćete imati dovoljno struje, tekuće i industrijske vode, topline za plasteničku proizvodnju voća i povrća, komprimiranog zraka… – nabrajao je Begović dok je sudionicima konferencije prikazivao simulaciju buduće termoelektrane u Pločama koja bi se, naglasio je, uklopila u okoliš, to više jer su je oblikovali arhitekti, a ne inženjeri.

Miroslav Ivić, predsjednik Uprave “Slobodne Dalmacije”, rekao je da je iznenađen činjenicom koliko se malo novca do sada uložilo da bi se informiralo javnost o energetskim projektima u Dalmaciji vrijednima čak 2 milijarde eura.

– Zato nije čudno što su ljudi koji danas ovdje žive ili ako hoćete – preživljavaju gotovo isključivo od turizma i proizvodnje ekohrane, zabrinuti što im donosi izgradnja termoelektrane kad o tome ne znaju dovoljno – kazao je Ivić.

U prilog tome da Hrvatska mora postati energetski neovisna, a kako je ne bi ucjenjivali proizvođači struje iz susjedstva, govorio je i čelni čovjek cementare iz Kaštela.

– Mi u “Cemexu”, kao jedan od najvećih potrošača struje, želimo prije svega da se u Hrvatskoj osiguraju stabilni izvori električne energije, ali i odgovori na pitanja gdje s otpadom i kako ga pretvoriti u korisna goriva – kazao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave “Cemexa”.

Na skupu je također konstatirano da se izvori energije nalaze u Dalmaciji, ali da će najveću korist od svega imati zagrebačka regija u kojoj se nalazi industrija i kojoj, kao velikom potrošaču, struje – nedostaje.

Raspravom je moderirao Jozo Vrdoljak, a u ime organizatora, magazina “Forbes”, goste je pozdravio glavni urednik Viktor Vresnik.

 

Piše: Saša Ljubičić

slobodnadalmacija.hr