Politika i gospodarstvo

FM SDP Ploče: Svjedoci smo da je HDZ i na državnoj i na lokalnoj razini protiv mladih

Svako društvo počiva na kvalitetnom obrazovanju i odgoju iz kojeg neposredno izniču napredak i prosperitet. No, u Hrvatskoj postoje oni koji ne dijele to mišljenje, a predvodi ih ministar u ostavci Predrag Šustar.

Njegovim odlukama prekinut je rad na Kurikularnoj reformi koja je predstavljala svjetlu točku budućnosti hrvatskog obrazovanja. Takvom odlukom Šustar naše društvo pokušava udaljiti od napretka u svim segmetnima, a Hrvatskoj ponuditi zastarjelo nepraktično obrazovanje, klerikalnost, netoleranciju i potpuni konzervatizam.

Društvo propalog eksprimenta, nije samo kroz prekid rada na Kurikularnoj reformi odlučilo udariti na mlade i njihovu budućnost, već i ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja mladih.
Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem je uvela mjeru stručnog osposobljavanja za rad, a tu mjeru je u zadnje tri godine koristilo 77 123 mladih, a preko 60 posto korisnika zaposlilo se u roku od 12 mjeseci nakon završetka osposobljavanja. Koliko će mladih zaposliti mjere ministra u ostavci, Predraga Šustara? Ili konkretnije pitanje, koliko mladih je ostalo bez mogućnosti valorizacije svog truda pri edukaciji? „Vremenska nepogoda“ Šustar je uspio jedino povećati promet autobusima koji voze za zapadnu Europu.


Kao šlag na tortu uništavanja svega dobroga u Hrvatskoj i u želji da se društvo vrati u kameno doba, prije koji dan došla je izjava ministrice u ostavci Nade Šikić da Hrvatska ima previše visokoobrazovanih ljudi. Vjerojatno se ministrica koja je izjavila da ne zna otkuda se puni proračun te ona koja je uskratila prava djeci s Downim sindromom, vodila mišlju da što je više neobrazovanih, lakša je manipulacija i prodaja praznih mantri i demagogija.

Kako nimalo ne bi zaostajali za svojim stranačkim kolegama i šefovima, pločanski HDZ ih itekako dobro kopira, što pokazuje sljedeći primjer.

Prije godinu dana uputili smo otvoreno pismo gradonačelniku i zatražili da osnuje Savjet mladih, što mu je i zakonska obveza, podsjećali ga putem medija, tražili sastanke, slali mailove, no čini nam se da smo se obraćali zidu. Tako danas mladi u Pločama nemaju tijelo kroz koje bi iskuminicirali s gradskom vlašću svoje probleme, potrebe i ideje. Za mlade je sve manje sadražaja kulturnog, sportskog i zabavnog, no ono najosnovnije i mogućnosti za zaposlenje i ostanak. Za one koji ipak ostaju nudi se samo borba za goli život.

Za kraj, preostaje nam se zapitati tko želi i kome odgovara ovakva Hrvatska, kome odgovaraju ovakve Ploče. Nama koji smatramo da je adekvatna edukacija mlađih generacija uvjet bez kojeg nema uspješne i moderne Hrvatske ovo ne odgovara. Mi ćemo napravit sve za bolje društvo i uspješniju Hrvatsku.

Forum mladih SDP Ploče