Politika i gospodarstvo

Fijasko natječaja za energetsku obnovu kuća. Pala stranica, odgođene prijave

Prema informacijama koje smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav ePrijave nije bio dostupan.

Radi se o stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem koje su se zainteresirani građani morali prijaviti za energetsku obnovu kuća.

Podnošenje prijava na Poziv započelo je jutros u 9 sati i to isključivo putem sustava za e-prijavu koji – ne radi.


Podsjetimo, stranica za prijavu padala je i prošle godine.

Fond: Ispričavamo se, prijave se privremeno odgađaju

Oko sat vremena nakon što su počele pristizati prve pritužbe korisnika, oglasio se i Fond hitnim priopćenjem.

“Nakon što je 14.10. od 9 h trebao krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, došlo je do tehničkih poteškoća uslijed kojih korisnicima sustav ePrijave nije bio dostupan.

Zaduženi tim informatičara i programera intenzivno radi na uklanjanju svih programskih i infrastrukturnih barijera uslijed kojih je došlo do poteškoća u radu sustava ePrijave.

Zaprimanje prijava na Javni poziv se privremeno odgađa te ćemo o novom datumu zaprimanja obavijestiti javnost u najkraćem mogućem roku. Svi građani zainteresirani za ovaj poziv dobit će novu priliku prijaviti svoje projekte za sufinanciranje” – piše u pripćenju koje smo dobili.

Fond raspisao natječaj, sustav im ne radi

Fond je raspisao natječaj za dodjelu sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu.

Njihov tekst natječaja prenosimo u nastavku.

“Fond dodjeljuje sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu odnosno za sufinanciranje mjera sukladno Tehničkim uvjetima Poziva. Mjere koje se sufinanciraju:

A1. – cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

A2. – povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće

A3. – ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Popisi mjera, njihovih minimalnih tehničkih uvjeta, kao i prihvatljive opreme i radova kojima se isti postižu sadržani su u Tehničkim uvjetima.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd):

D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2,

C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A3”, stoji u natječaju.