Politika i gospodarstvo

Europska povjerenica potvrdila: EU će sufinancirati Pelješki most!

Europska povjerenica Corina Cretu potvrdila je u četvrtak sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta iz proračuna Europske unije i najavila da će ceremonija biti održana iduću srijedu u Bruxellesu.

“Jučer sam poslala poziv na ceremoniju ministrici Gabrijeli Žalac jer se nažalost, zbog obveza, nisam mogla odazvati njezinu pozivu u Dubrovnik. Do 7. lipnja ostali su još samo proceduralni poslovi”, rekla je Cretu za Hinu u Helsinkiju gdje je u utorak počela dvodnevna konferencija “Smart Regions” posvećena razvoju i inovacijama europskih regija.

“Studija izvedivosti je u proceduri, dobra je, i njezino odobrenje bi trebalo biti gotovo najranije do 7. lipnja. Napravljena je u suradnji s Europskom investicijskom bankom. Zahvalna sam Hrvatskoj i BiH što su se uspjele dogovoriti oko projekta i potrebe za njegovom realizacijom”, rekla je Cretu.


“Nadam se da će sve ići brzo i da ću biti pozvana na inauguraciju”, dodala je.

U četvrtak ujutro je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da će Europska komisija idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice te da će za to biti uplaćeno 357 milijuna eura iz proračuna EU.

“Sada ne znam napamet točan iznos, morala bih provjeriti, no velikim dijelom će se financirati iz proračuna EU”, rekla je povjerenica.

Projekt će biti sufinanciran u sklopu europske politike smanjivanja nejednakosti među europskim regijama.

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 430,2 milijuna eura, a razliku će financirati hrvatski porezni obveznici. U srijedu će u Bruxellesu boraviti Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU i sastati se s povjerenicom Cretu.

Most dug 2,4 kilometra trebao bi povezivati kopno s poluotokom Pelješcem zaobilazeći Bosnu i Hercegovinu, a njegova gradnja najavljena je prije 14 godina.

Plenković o sufinanciranju Pelješkog mosta: Svečana ceremonija u Bruxellesu idući tjedan

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u četvrtak u Dubrovniku rekao kako će se idući tjedan u Bruxellesu održati svečana ceremonija na kojoj će biti službeno potvrđeno da Europska unija sufinancira izgradnju Pelješkog mosta.

Plenković je u Dubrovniku na druženju s građanima dao potporu HDZ-ovim kandidatima – za gradonačelnika Mati Frankoviću i za župana dubrovačko-neretvanskog Nikoli Dobroslaviću.

“U priči s izgradnjom Pelješkog mosta zapažena su nastojanja i Mate Frankovića, a naročito župana Nikole Dobroslavića”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na novinarska pitanja o imenovanju ministara, mogućim parlamentarnim izbore i preslagivanju većine u Saboru odgovorio kako će se o svemu oglasiti nakon drugog kruga lokalnih izbora, a isti odgovor je dao i na pitanje o neslužbenim informacijama kako je postignut dogovor s HNS-om.

Franković: Golf na Srđu ovisi o Studiji utjecaja na okoliš

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković rekao je kako se projekt golfa na Srđu neće dogoditi ako Studija utjecaja na okoliš pokaže da je štetan. ”Vrlo je jasno, ako Studija pokaže da je projekt štetan za okoliš do njega nikada neće doći. Ako se pokaže da je prihvatljiv, dogodit će se u obliku u kojem je prihvatljiv”, rekao je Franković.

U mandatu će, kako je rekao, staviti naglasak na povlačenje sredstava iz EU fondova kako bi se riješila ključna infrastrukturna pitanja poput vodoopskrbe, kanalizacijske mreže i povećanja standarda u predškolskom odgoju i školstvu.

Franković je također rekao kako je brojne kruzere koji uplovljavanju u Dubrovnik nužno disperzirati kroz dane u tjednu.

Dobroslavić: EU sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta kruna napora u povezivanju juga Hrvatske s ostatkom RH

Kandidat HDZ-a za župana Nikola Dobroslavić je rekao kako današnja potvrda povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu, o dovršetku procedura EK za sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta nije predizborna, već da je riječ o kruni napora u povezivanju juga Hrvatske s ostatkom Republike Hrvatske.

Doboroslavić je također rekao da će u sljedećem mandatu smanjiti velike razlike u standardu u najjužnijoj županiji, a naglasio je i kako je veliki dio posla na jedinicama lokalne samouprave.

”Mi imamo sveobuhvatan program koji pokriva cijelu županiju. Na svim područjima imamo temeljnu zadaću smanjivanja razlika. Imamo alate za to, ali jedinice lokalne samouprave moraju to pratiti”, rekao je Dobroslavić.

Tekst: HINA