Politika i gospodarstvo

Europska komisija: ‘Pelješki most će biti izgrađen bez obzira na prijetnju tužbom’

Nakon verbalnih prijetnji, koje je Hrvatskoj uputio novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kako će podnijeti tužbu protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta, odgovorio je profesor međunarodnog prava dr. Davorin Rudolf.

U izjavi za Dalmatinski portal dr. Rudolf je opovrgnuo Komšićeve tvrdnje kako je most u BiH vodama te da Hrvatska krši međunarodnu konvenciju o pravu mora. Profesor Rudolf je također neistinitim nazvao Komšićeve tvrdnje kako Hrvatska ne poštuje sporazum Tuđman – Izetbegović.

– Upravo tim sporazumom regulirana kopnena i morska granica Hrvatske i BiH, kaže Rudolf ističući kako je u sporazumu i odredba koja točno govori gdje je granica na moru, a to je crta sredine u skladu s Konvecijom UN-a o pravu mora


– Taj ugovor nije ratificiran. Nije dobio privolu ni u hrvatskom Saboru, ni u Parlamentu BiH. Međutim, u ugovoru stoji odredba koja kaže da se sporazum primjenjuje od dana potpisivanja. Taj ugovor nije stupio na snagu, ali odredba o granici primjenjuje se od dana potpisivanja. I kopnena granica duga 1001 kilometar također je utvrđena u tom sporazumu i danas se poštuje. Kada pogledate naše zakone o ribolovu, vidjet ćete mape u kojima se točno vidi crta sredine dokle se može ribariti. Pelješki most je 401 metar udaljen od te crte sredine, u vodama pod suverenitetom Republike Hrvatske – rekao je dr. Davorin Rudolf koji smatra kako BiH nema nikakvu podlogu za tužbu.

– Neka Komšić pažljivo pročita sporazum. Najvažnije je da se sporazum privremeno primjenjuje od dana potpisivanja. To je tako ugovoreno. Hrvatska ne krši međunarodne konvencije i u tom smislu nema nikakve osnove za tužbu. Nitko ne priječi prolazak brodova, zato je i visina mosta utvrđena da brodovi koji idu u Neum imaju pravo uplovljavanja i isplovljavanja. Hrvatska ih ne smije ometati – kazao je Rudolf za Dalmatinski portal.

Također, u institucijama Europske unije koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.