Politika

EUROPE GOES LOCAL Predstavnici Grada Ploča na treningu u Portugalu

Kao jedan od 16 gradova sudionika ovogodišnjeg projekta Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level (EGL) u Republici Hrvatskoj, Grad Ploče je zajedno sa još 1 gradom izabran za sudjelovanje na aktivnosti koja je dio EGL-u srodnog dugoročnog projekta pod nazivom Democracy reloading i to na treningu pod nazivom Municipalities4Democracy – Democracy Reloading training course for municipality youth officers, koji se održao u Bragi, Portugal od 4. – 9. srpnja 2022. godine.

Na treningu su osim 2 predstavnika iz Republike Hrvatske sudjelovali i predstavnici iz europskih država poput Portugala, Španjolske, Francuske, Norveške, Švedske, Islanda, Danske, Belgije, Italije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Litve, Grčke, Cipra i Turske što je doprinijelo kvaliteti samog treninga te omogućilo konstruktivnu raspravu i razmjenu mišljenja i iskustava na temu rada s mladima na lokalnoj razini.

Trening je bio namijenjen svima onima koji imaju poteškoće s aktiviranjem mladih i uključivanjem istih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini, a sve u cilju unaprjeđenja lokalne demokracije.


Tijekom treninga sudionicima je predstavljen vrlo koristan i jednostavan za upotrebu online alat namijenjen osobama u jedinicama lokalne i regionalne samouprave zaduženima za politike za mlade da se osnaže, postanu kompetentne i spremne ohrabriti mlade ljude da se uključuju u donošenje odluka te da na taj način osnažuju građanstvo i demokraciju u lokalnim zajednicama.

Osim što je online alat jednostavan za upotrebu isti se temelji na pristupu neformalnog obrazovanja i na setu od 24 kompetencije koje trebaju pomoći lokalnim ili regionalnim vlastima osmisliti, izgraditi i prepoznati strukture koje omogućavaju uspješno sudjelovanje mladih u donošenju odluka. Također, alat je usklađen sa Strategijom Europske unije za mlade 2019. – 2027. koja teži aktivno uključiti mlade ljude, organizacije mladih te druge organizatore rada s mladima u politike koje utječu na živote mladih, i to na svim razinama.

“Nakon studijskog posjeta Litvi u travnju 2022. godine, te sada treninga u Portugalu možemo reći da postoje raznovrsni načini i alati za rad s mladima kako bismo ih aktivirali, zainteresirali i uključili u donošenje odluka na lokalnoj razini.

Grad Ploče je već poduzeo prve korake osnovavši Savjet mladih Grada Ploča, ali pravi posao tek slijedi jer rad s mladima je dugoročna investicija koja nema alternativu” – piše na službenim stranicama Grada Ploča.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni