Politika

EURI PROPADAJU Neretvani neće u zadruge, a kad bi htjeli svima bi bilo bolje

Iako Ministarstvo poljoprivrede i EU izdašno potiču formiranje proizvođačkih organizacija ovakav oblik udruživanja poljoprivrednika još uvijek nije zaživio u dolini Neretve, piše Dubrovački vjesnik.

Upravo je osnivanje organizacija i zadruga trend u proklamiranoj politici EU-a jer na taj način poljoprivrednici lakše izlaze na tržište sa svojim proizvodima ali i jednostavnije nabavljaju repromaterijal.

Upravo je raspisan novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja za provedbu tipa operacije 9.1.1 “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija”, pri čemu ukupna vrijednost raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 10 milijuna kuna. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 4. srpnja do 30. rujna 2022. godine i biti će zanimljivo vidjeti hoće li se u dolini Neretve okupiti proizvođači u zadrugu te tako uzeti EU novac koji im je na dohvat ruke. Svrha natječaja je dodjela potpore za provođenje aktivnosti predviđenih poslovnim planovima priznatih proizvođačkih organizacija najduže za prvih pet godina od priznavanja, ali ne duže od 1. lipnja 2025. godine, u cilju olakšavanja izlaska na tržište, a time i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.


– Proizvođačke organizacije će uz pomoć sredstava ovog natječaja, između ostalog, moći sufinancirati troškove sakupljanja, sortiranja, skladištenja i pakiranja proizvoda svojih članova, organiziranja i usmjeravanja u primjeni inovativnih procesa i digitalizacije, kupnje informatičke opreme i tehnologije te zajedničkog nastupa na tržištu proizvođačke organizacije-priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede iz kojega pojašnjavaju da su prihvatljivi korisnici proizvođačke organizacije koje su priznate nakon 1. siječnja 2020. godine i kojima je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo Poslovni plan. Premda ima čitav niz prednosti u intenzivnoj poljoprivredi zadrugarstvo se kod nas doživljava relikt prošlosti i naši poljoprivrednici se nerado udružuju.

Dalmacija je bila pionir u stvaranju zadruga i loše je što smo tako dobre temelje uništili. Cijela EU se vraća udruživanju u proizvođačke organizacije i kooperative, a kod nas je i dalje udruživanje problem i svi njemu vide neku prevaru i strah da će nešto izgubiti.

To je problem mentaliteta i nekih ranijih loših iskustava. Udruživanje je važno, ali zadruge moraju voditi educirani, stručni, mladi ljudi koji znaju nove tehnologije koji se brzo mogu prilagoditi novim trendovima i upijati znanje sa svjetskog tržišta, smatraju poljoprivredni analitičari.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni