Politika

Epidemiolog: Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere ne pomažu

Prema broju jučerašnjih testiranja danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je za HRT Rončević.

U čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih?

– Cijepljenje i preboljevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da s ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem, naglasio je.


Oboljeli od delte u riziku od omikrona?

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi Rončević je kazao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti, poručio je.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni